Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Модернизират гимназии през 2018-а
Автор: Екип Ruse24.bg 14:32 / 31.10.2017Коментари (0)1126
©
В 144 професионални гимназии в 28-те области на страната ще бъде извършена цялостна модернизация и обновяване на образователната инфраструктура.

Средствата, които ще бъдат вложени, са 166,5 млн. лв., и са осигурени по приоритетна ос 3 "Регионална образователна инфраструктура" на Оперативна програма "Региони в растеж", заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на пресконференция в Министерството на образованието и науката (МОН).

Той посочи, че МОН е бенефициент по осем договора за безвъзмездна финансова помощ. По тях ще се извърши обновяване на 102 професионални училища. Останалите 42 гимназии ще бъдат модернизирани със средства по договори, сключени с 31 общини, сред които Бургас, Велинград, Нова Загора, Стара Загора, Хасково, Силистра и други.

"Гимназиите са избрани по методология, като сред критериите е броят на учениците, които ползват материално-техническата база", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Допълнително са приоритизирани региони и професионалните направления, като техническите професонални направления, "Строителство и геодезия", "Селско и горско стопанство" и "Ветиринарна медицина", добави Вълчев.

В 102-те професионални гимназии, които ще се реновират по договорите, сключени с МОН, се обучават близо 51 000 ученици в 32 професионални направления. Най-много са учениците в направленията "Електроника и автоматизация/Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника", "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг" и "Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства/Моторни превозни средства, кораби и летателни апарати".

"Надяваме се, че ремонтите ще обхванат периода май-септември 2018 г, за да има по-малка реорганизация на учебния процес", подчерта министър Красимир Вълчев.

Строително-ремонтните дейности ще обхванат учебни корпуси, общежития към гимназиите, работилници, лаборатории и кабинети за професионално обучение. Ремонт на учебните корпуси ще има в 95 гимназии на стойност 59 063 931 лв. Предвижда се сградите да бъдат санирани. Където е необходимо, ще бъдат подменени дограмите, осветлението и енергоносителите, а на покривите ще бъде положена изолация. В някои сгради ще бъдат изцяло подменени електро, ВиК и отоплителните инсталации. Ще бъдат сложени нови настилки и врати, а санитарните възли ще се ремонтират и боядисат.

Модерно обзавеждане ще бъде закупено в някои класни стаи и кабинети. В 13 гимназии ще има ремонт на общежитията на стойност 7 220 000 лева, а работилниците, лабораториите и кабинетите за провеждане на професионално обучение в голяма част от училища ще получат ново оборудване. В 58 гимназии е предвиден и ремонт на работилниците и лабораториите. Във всичките 102 училища ще се осигури достъп за хора с увреждания.

По Оперативна програма "Региони в растеж" ще бъдат инвестирани близо 20 млн. лева в подобряване условията за спорт в професионалните гимназии. Ще бъдат изградени 8 нови физкултурни салона, а други 59 ще бъдат ремонтирани. Реновиране на спортни площадки ще има в 67 гимназии, а на прилежащи дворни пространства - в 79.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обобщи, че по оперативната програма Министерството на регионалното развитие инвестира 624 млн. лв. в цялостната модернизация на образователна и спортна инфраструктура на общо 416 учебни заведения с 255 269 деца и младежи. "Това прави инвестиция от 2444 лв. за всяко дете. Целта е създаване на красива и здравословна учебна среда за подрастващите, защото това е неразделна част от съвременните изисквания за качествено и модерно образование", допълни министър Нанков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: