Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
От АГ болницата разказаха подробно как се е стигнало до смъртта на родилката във Варна
Автор: Екип Ruse24.bg 17:01 / 02.10.2017Коментари (1)1069
© Ruse24.bg
Позиция на ръководството на СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов" Варна относно случая с починалата родилка:

На 30.09.2017 г в 7:17 ч.след второ повикване (по данни на близките линейката е била повикана около 03:00- 03:15 ч. поради силни болки в корема) е транспортирана в "СБАГАЛ Проф. д-р Димитър Стаматов - Варна" ЕООД родилка в крайно тежко общо състояние. По данни на екипа и родилката е настъпило преждевременно раждане в дома, при неизяснени обстоятелства, на едно новородено с признаци на живот, от женски пол с тегло 2130 гр. и вероятна възраст между 32-34 гестационна седмица, което е в много тежко общо състояние. Родилката е хоспитализирана от дежурния екип акушер-гинеколози и дежурния реаниматор. Новороденото е прието от екипа на специализираното неонатологично отделение в СБАГАЛ в изключително тежко състояние с данни за тежък аспирационен синдром и белодробен кръвоизлив.

По анамнеза на родилката и близките й, същата е със сърдечна трансплантация (декември 2015г.), състояние след отхвърляне на трансплантираното сърце, полиорганна недостатъчност в миналото, сърдечна недостатъчност трети - четвърти функционален клас. При прегледа на придружаващата медицинска документация се установява, че ежемесечно е била на консултации в клиниката, където й е трансплантирано сърцето, била е под диспансерно наблюдение и редовно е посещавала кардиолог от гр. Варна. В нито един от документите не се посочва, че пациентката е била бременна. По данни на родителите, те също не знаели до последно за бременността й. При такива случаи бременността е абсолютно противопоказана поради високия риск за живота на пациентката.

След превеждане на родилката в родилна зала и от последващия преглед на дежурния екип се установява настъпило раждане с леки разкъсвания и задържана плацента. Извършена е екстрация на плацентата, а разкъсванията са възстановени атравматично и без последващо генитално кървене. Пациентката е била унесена (сопор), с видимо лилави устни. Кръвното налягане измерено от спешния екип на бърза помощ при транспортирането е било 30/0 и е отразено в съответната документация. Предприети са веднага всички ренимационни мероприятия за овладяване на състоянието. Поради тежкото общо състояние родилката е интубирана в 7:25 ч. и поставена на изкуствена белодробна вентилация. В 7:45 ч. пациентката изпада в сърдечен арест. Проведени са ресусцитационни мероприятия, съдечната дейност и спонтанната циркулация са възстановени в 7:55 ч. 

За пациентката са извикани консултанти от УМБАЛ"Св. Марина" гр. Варна и са предприети абсолютно всички
реанимационни мероприятия за стабилизиране състоянието на родилката. Въпреки усилията на екипа, изразената сърдечна недостатъчност в ранния следродилен период се задълбочава и родилката повторно изпада в състояние на сърдечен арест. Въпреки продължилите лечебни мероприятия, пациентката не възстановява ефективна сърдечна дейност и е с белези на трайни увреждания, като смъртта е обявена в 09:15ч. на 30.09.2017г.

По наше мнение, поради тежката сърдечна недостатъчност трети четвърти функционален клас, приложените епикризи за сърдечната трансплантация и видимото и тежко увредено общо състояние се нуждае от хоспитализация в лечебно заведение с трето ниво на компетентност на централна реанимация. Според Наредба № 12/ 30.12.2015г. на M3 за утвърждаване на Медицински стандарт "Спешна медицина" раздел 2 за медицински триаж т.9.4 се отнася:

"9.4. Транспортният медицински триаж е изходящ медицински триаж на мястото на инцидента, който се извършва от мобилен екип на спешна медицинска помощ и включва определяне на най-подходящото направление за транспортиране, транспортно време и маршрут за спешен първичен транспорт до приемно лечебно заведение, съобразено с определената триажна категория на пациента. "
В Раздел 5 транспорт на спешния пациент:
"2.1.7.6. Приоритет при избора на направление за транспортиране в процеса на спешния първичен транспорт е настаняването на спешния пациент в приемно лечебно заведение, което поддържа структура за спешна медицинска помощ, в съотвествие с изискванията на този стандарт, осигуряваща най-висока компетентност и възможности за лечение на конкретното спешно състояние при пациента при оценен транспортен риск в зависимост от прогнозното транспортно време.

За съжаление, се намериха хора, които на гърба на тази лична трагедия на семейството, не се поколебаха да клеветят и разпространяват невярна информация по случая с цел да дискредитират ръководството и екипа на СБАГАЛ. В нашата болница работят едни от най-добрите специалисти, доказани професионалисти и считаме, че подобни недоброжелателни атаки не правят чест, на тези, които ги организират.

Управителят на СБАГАЛ, проф. д-р Е. Ковачев, д.м.н. и екипът на АГ болница борил се за живота на младата родилка изразяват искрени съболезнования на семейството и ще положи всички усилия за спасяването на живота на новороденото.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аман от злоба! Не е трябвало да забременява. Когато се е случило, е можела да абортира. Рискът за живота й е огромен. А тя крила до последно. Кой й е виновен, че е малоумна патка? Знаеш, че е много вероятно да умреш при раждане, но не, не само забременяваш, а и криеш от всички. После лекарите били виновни...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: