Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
60 000 българи в окото на "Ирма“
Автор: Екип Ruse24.bg 14:42 / 11.09.2017Коментари (2)1019
©
Близо 60 000 са българите, живеещи по неофициални данни в щата Флорида, където бушува ураганът "Ирма". Преди да връхлети крайбрежието на Южна Флорида, "Ирма" се усили до 4-та степен.

За момента обаче няма нито един нашенец, който е потърсил помощ на спешния телефон в посолството ни във Вашингтон и да заяви, че бедства, увериха пред "Монитор" от дипломатическата ни мисия в САЩ. Няма и българи, които да се издирват или пък да са в неизвестност заради бурята.

Последните два дни обаче близки на наши сънародници, които живеят и учат зад Океана, звънят до посолството ни във Вашингтон, за да търсят информация за тях. Властите ни обаче са локализирали всеки един, за когото е отправено питане. Става дума предимно за студенти, заминали на бригада в САЩ. Един баща пък е сигнализирал, че няма връзка със сина си и семейството му, които се намирали на карибския остров Сен Мартен. Мъжът обаче е открит и е на сигурно място, увериха от посолството ни.

Външното министерство призова гражданите да се евакуират и да изпълняват разпорежданията на властите. Зам.-ръководителят на мисията ни Любомир Грънчаров обаче обясни, че хората не трябва да предприемат евакуация, ако са в район, където бурята вече е започнала. Той потвърди, че на много места вече няма храна, вода и бензин.

"Решихме да не се евакуираме. Сградата ни е стабилна, от бетон, намираме се на втория етаж, който е висок, затова решихме да останем вкъщи. Всички официални лица насърчаваха абсолютно всички жители на Югозападна Флорида да се евакуират. В последния момент реших, че може би ще се справим", коментира пред БНТ вчера българката Елена Мелников от град Нейпълс. Тя увери, че положението в района вече е много по-спокойно, тъй като почти 6 млн. души са се изнесли от Флорида, а други 16 млн. са настанени в убежища. Тя обясни, че се
намират много близко до океана и се очаква приливната вълна да е висока 1-2 метра.

"Има много крокодили, змии и други влечуги и това затруднява движението на хората във водата", завърши тя.

Междувременно Маги Чукурлиева, която живее във Форт Лодърдейл, пък разказа, че повечето къщи са укрепени със специални метални щори. Пред bTV тя посочи, че няма да се евакуира, тъй като пътуването е много тежко заради милионите хора, които напускат Флорида.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Президентът Тръмп е призовал населението на двата щата в Майами и Флорида да напуснат домовете си и да се приберат в своите държави, кой от където е дошъл.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: