Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Спипаха хероин за 2 млн. лв. на Лесово! Вижте как изглежда внушителното количество дрога!
Автор: Екип Ruse24.bg 09:43 / 30.08.2017Коментари (0)556
Окръжна прокуратура - Ямбол привлече като обвиняеми турските граждани Джем Ч. (на 48 год.) и Гюркан К. (на 32 год.) и иракските граждани Омар Й. (на 42 год.) и Мохамед И. (на 20 год.) за това, че на 24 август 2017 г. около 10.00 часа през ГКПП-Лесово с товарен автомобил влекач и прикачено към него полуремарке без надлежно разрешително пренесли през границата на страната от Република Турция в Република България общо 51.602 кг. високорисково наркотично вещество - хероин.

Случаят бе оповестен днес по време на среща с медиите от административния ръководител на Апелативна прокуратура Бургас Любомир Петров, административния ръководител на Окръжна прокуратура Ямбол и наблюдаващ прокурор по делото Дойчин Дойчев, директора на Агенция "Митници" Георги Костов и директора на Главна дирекция "Гранична Полиция" главен комисар Светлан Кичиков.

Г-н Петров съобщи, че предвиденото в закона наказание за горепосоченото престъпление е "Лишаване от свобода" за срок от 15 до 20 години и глоба в размер от 200 000 до 300 000 лв. Той допълни, че спрямо обвиняемите вече е поискана и наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража". Също така подчерта, че законът предвижда в полза на държавата да бъдат отнети, както предметът на контрабандата, така и превозното средство, с което тя е извършена.

Наблюдаващия прокурор Дойчев допълни, че на задържаните лица предстои да бъдат повдигнати и други обвинения - двамата иракчани за незаконно преминаване на границата на страната, а на двамата турски граждани за превеждане на иракските граждани през границата на Република България без разрешение на властите. Дойчев каза още, че наркотичното вещество е разпределено в около 100 пакета, всеки от които тежащ около 500 грама, в два сака като по данни до този момент общата стойност е над 2 000 000 лева, но тъй като честотата на съдържанието на активното вещество е много висока напълно възможно е стойността да надхвърли 4 000 000 лв.

Механизмът на извършеното престъпление и неговото разкриване бе разяснен в детайли от директора на Агенция "Митници" Георги Костов. Той съобщи, че замисълът на престъпното деяние е различен от наблюдаваните от властите досега, като начин на укриване на наркотичното вещество и чуждите граждани. Те са били позиционирани в тайник в долната част на полуремаркето на товарния камион, като са били превързани с кожени колани за специално пригодени релси. "Този начин на укриване не е позволил на митническите служители в Република Турция и първоначално в Република България да установят престъпното деяние по време на задължителния първоначален оглед на превозното средство. В този случай е сработил елементът за анализ на риска и товарният автомобил е проверен щателно включително и чрез качването му на специална естакада. Едва тогава е било открито укритото наркотично вещество и двамата иракски граждани".

Костов добави, че случаят се различава от тези, които наркотичните вещества бяха открити в консерви от хранителни продукти, което показва, че престъпният ум продължава да измисля нови начини за укриване на наркотични вещества и да затруднява митническите служители. При този случай, товарният автомобил, който е бил натоварен със стелажи е имал за крайна точка Румъния, което е още една разлика с разкритите случай на контрабандно пренесен в страната хероин, като при тях крайна точка на пътуване на камионите бяха страни от Западна Европа.

Прокурор Петров съобщи и за още два случая на контрабанда на стоки разкрити от митнически служителите на ГКПП-Лесово през последните дни. Първият от тях датира от 20.08.2017 г. Задържан е турският гражданин Хасан Д. (на 63 год.), който е привлечен като обвиняем за контрабандно пренасяне на близо 1 кг златни изделия на обща стойност над 66 000 лв. Към днешна дата обвиняемият е с поискана и наложена постоянна мярка "задържане под стража". Вторият случай датира от 27.08.2017 г., като за обвиняеми са привлечени двама украински граждани Георги Г. (на 32 год.) и Васил В. (на 47 год.). Те са задържани от Окръжна прокуратура - Ямбол за 72 часа за това, че са пренесли контрабандно през границата на страната от Република Турция, чрез товарен камион с ремарке общо 1 т. и 100 кг., на стойност над 60 000 лв. тютюн за пушене. Предстои спрямо двамата да бъде поискано определянето на постоянна мярка "задържане под стража".
 
Участниците в брифинга за пореден път подчертаха отличното сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата, Митническите органи и Гранична полиция в региона, което дава позитивни резултати в борбата с контрабандата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: