Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
КЗД установи дискриминация по отношение на отпуска за отглеждане на осиновени деца
Автор: Екип Ruse24.bg 16:46 / 24.08.2017Коментари (0)823
©
България е една от малкото държави в Европа, в която изоставянето на деца е ежедневие. Лишени от родителска грижа и поверени на държавата са над 10 хиляди! 
 
В регистъра за осиновяване са вписани малко над 2300 деца, но имат ли тези деца реален шанс да бъдат осиновени? 
 
Тъй като едва 10% от осиновителите в България получават адекватно обезщетение при майчинство, или въобще могат да ползват отпуск, трябва да си кажем истината в очите - не, голяма част от тези деца нямат реален шанс да отраснат с родители.

Българска асоциация "Осиновени и осиновители" - БАОО от години предлага работещо и финансово устойчиво решение - въвеждане на целеви отпуск при осиновявяне, който да касае всички осиновявания, независимо от възрастта на детето. Но какво да направим, когато институциите отказват да признаят, че промяната е наложителна и закъсняла?

Родители, обединени от Българска асоциация "Осиновени и осиновители" подадоха поредица от жалби в КЗД и преди дни излезе становището на комисията по първата такава жалба. 

Радваме се да ви информираме, че Комисията за защита от дискриминацията частично потвърди тезата на Българска асоциация "Осиновени и осиновители", като установи наличието на дискриминация за всички осиновители на деца под 2-годишна възраст, което по смисъла на чл. 4, ал.3 от ЗЗДискр. представлява непряка дискриминация на основата на признак възраст. 
 
Децата, лишени от родителска грижа развиват дефицити, за преодоляването на които е нужно време и много любов. Всички деца имат нужда от време за да се "запознаят" с родителите си. При случаите на осиновяване този период дори може да е по-дълъг от обичайното. 

Българска асоциация "Осиновени и осиновители" продължава да работи с всички ангажирани иституции и политически субекти за да осъществи необходимите промени чрез законодателна инициатива, включително и за децата над 5 годишна възраст. Целта ни е да дадем шанс на хиляди деца да намерят постоянен дом и семейство, а да не се превръщат в заложници на финансови интереси или институционална импотентност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: