Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Работодателите: Отнемането на разрешителните на "Дунарит" е услуга за конкурентите
Автор: Екип Ruse24.bg 13:59 / 11.08.2017Коментари (0)1526
© БГНЕС
Работодателските организации призовават Спецпрокуратурата и полицията да разделят въпроса за наказателното производство срещу управителя на "Дунарит" АД и тълкуването дали предприятието може да продължи да функционира. Това става ясно от позиция на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП), изпратена до медиите.

На този етап ние ще се въздържим от коментари за това, кого би облагодетелствало спирането на "Дунарит" АД, пишат работодателите. Те напомнят, че макар и неволно, действията по спирането на "Дунарит" АД несъмнено дават на неговите конкуренти в глобален мащаб неочаквано конкурентно предимство, пишат работодателите.

Изявленията на бизнеса са в резултат на предприетите действия спрямо стратегическото предприятие от българската отбранителна промишленост "Дунарит". Припомняме, в четвъртък работниците в завода излязоха на мирен протест пред граничния пункт "Дунав мост". Служителите не са съгласни да се отнемат лицензите за производство, търговия и съхранение на оръжие в завода.

На протеста пристигна и министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му държавата няма намерение да закрива завода и служителите на предприятието ще запазят работните си места.

АИКБ, БСК и БТПП посрещат с голямо безпокойство новините около стратегическото предприятие за българската отбранителна промишленост - "Дунарит" АД, се казва в изявлението им.

На 04 август 2017 година, управителят на дружеството - Кръстю Тодоров Кръстев е уведомен с писмо, че започва производство по издаване на решение за отнемане на издадените разрешения на "Дунарит" АД за търговия с оръжие, взривни вещества и боеприпаси на площадките в град Русе, село Долно Абланово, село Бесарабово и в град Две могили. Поводът е, че той е привлечен като обвиняем по престъпление от общ характер. Писмото от МВР е с рег. № 328600-47129 на Главна дирекция "Национална полиция" при МВР.

Също така, започва производство по издаване на решение за отнемане на издаденото разрешение на предприятието за производство и утилизация на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Тези действия заплашват самото съществуване на предприятието. Отнемането на издадените разрешителни за производство и търговия с оръжие и друга специална продукция едновременно ще извади "Дунарит" АД от заетите в момента пазари на специална продукция и ще изпрати на улицата работниците и служителите от предприятието, прогнозират работодателските организации.

АИКБ, БСК и БТПП по никакъв начин не оспорват компетентността на Специализираната прокуратура, нито пък иска привилегии пред Закона за мениджърите на отбранителната промишленост, но обръщат внимание, че няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер срещу управителя на юридическо лице. Това се твърди и от Главна дирекция "Национална полиция". Разрешението за производство е издадено отдавна и предприятието има по него натрупани години на безукорна практика, уверяват от АИКБ.

Тук ние изобщо не коментираме базисното положение в правото, че човек е невинен до доказване на противното, се казва в съобщението на работодателските организации.

Няма логика да се отнемат разрешителните на предприятие с вече редовно получени и действащи разрешителни за производство и търговия със специална продукция.

От АИКБ, БСК и БТПП искат разделяне на наказателното производство срещу управителя на "Дунарит" АД и тълкуването дали предприятието може да продължи да функционира.

Според тях няма достатъчно правни основания за отнемането на разрешителните на "Дунарит" АД и призоваваме Специализираната прокуратура и ГД "Национална полиция" да преосмислят позицията си по въпроса за отнемането на разрешителните на "Дунарит" АД и да отчетат, че подобни действия се отразяват на националната сигурност и на перспективите на цялата ни отбранителна индустрия на международния пазар.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: