Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Днес почитаме Света Неделя, ето кои имена празнуват
Автор: Екип Ruse24.bg 10:37 / 07.07.2017Коментари (0)1052
©
На 7 юли Православната църквата отдава почит на св. Неделя. Великомъченица Неделя-Кириакия е една от най-почитаните български светици.

Според древните писания св. Неделя е родена в Мала Азия. Нейни родители са Доротей и Евсевия - благочестиви хора, сдобили се с детето си след продължителни молитви. Детето им се родило в един неделен ден и за това я нарекли Кириакия (от гръцки неделя) и я кръстили със светото кръщение. Кириакия още от детството си с е посветила на Бог. Растяла красива и умна и много младежи потърсили нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е посветила на Христа и иска да умре девица.

Когато император Диоклетиан отново подхванал гоненията против християните, пострадали родителите на светата и тя самата.

Подлагана на всякакви мъчения, обаче, тя с Божията помощ устоявала и чудодейно се изправяла след всяко от тях с думите: "Когато съм немощна, тогава съм силна" (2Кор. 12:10), и хиляди други мъки да измислите, "за мене животът е Христос, а смъртта - придобивка" (Фил. 1:21).

Накрая била осъдена на посичане с меч. На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. За всеобщо изумление, с Божието име на уста, тя отдала Богу духа си без да бъде посечена. Това се случило на 7 юли 289.

В началото на Второто българско царство (1185-1422) светите мощи на великомъченица Кириакия били донесени във Велико Търново. Нейният живот и страдания са описани от св. Евтимий Търновски, който превежда от гръцки на старобългарски името й - Света Неделя.

Имен ден празнуват: Неделя, Неделчо, Неделин, Неделина, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: