Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Български трюфели се продавали като италиански на Апенините
Автор: Екип Ruse24.bg 15:29 / 05.07.2017Коментари (0)1205
©
Български трюфели се продават в Италия, представени като италиански. Това разкри пред Дарик Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. По думите му това по принцип се прави с много диворастящи гъби в България.

Като цяло качеството на българските трюфели е много добро. Затова и огромна част от скъпите подземни гъби, които се събират в България, се изнасят на Апенините. Не малка част от тях се ребрандират като италиански и се продават на по-висока цена, обясни микологът.

"Във всяко кътче на страната ни има подземни гъби. Във всяка една част на страната се намират трюфели, които се използват за храна", изтъкна изследователят на гъбите.

Трюфелите са най-скъпите гъби, но и най-трудни за намиране. Растат в специфични горски условия, скрити в земята и увити в сложната коренна система на дърветата. Находищата на гъбата, превърнала се в символ на лукса, се пазят в тайна, също като при златотърсачите. Трюфелите се ловуват, а не се копаят, и това се прави само с обучени кучета. Едно такова струва цяло състояние.

Не е задължително кучето да е расово. Практиката обаче показва, че най-остър нюх за откриване на трюфели имат породите Лагото Романьоло, Kокер шпаньол и Бретон шпаньол.

Изкупната цена на летния трюфел у нас е между 80 и 100 лева за килограм. Зимният трюфел може да достигне 130 лева. В търговската мрежа на запад цената за килограм достига 4000 евро. У нас пазарът на деликатесната гъба не е развит и събраното се изнася основно на запад.

В последните години търсенето на трюфели в България се превръща в доходоносен занаят. По неофициална информация у нас над 10 000 души се занимават с търсене и събиране на трюфели.

За да се събират трюфели в горите от държавния горски фонд е нужно разрешително за събиране на гъби. То се издава от съответното горско стопанство в началото на годината. Цената му е 36 лева за физически и 360 лева за юридически лица. Важи за една календарна година, обясни Владислав Георгиев, зам.-директор на Държавно горско стопанство (ДГС) - Варна.

Годишната квота за добив на гъби в ДГС - Варна е 2 тона. В заявлението си до Горското всеки желаещ да събира гъби заявява количеството гъби, които възнамерява да събере. Затова тазрешителните се издават до изчерпване на квотата. Има доста желаещи и разрешителните свършват за ден-два. Основно се дават на физически лица, разкри Георгиев.

Глобени за незаконен добив на недървесни горски продукти във Варненско няма. Нито през миналата, нито от началото на тази година.

При подземните гъби не може да се говори за отровни видове. Има обаче някои видове, които не са същински трюфели, за които се знае, че предизвикват стомашни смущения, показва опитът на миколога Асьов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: