Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учен от Варна откри сиамски близнак на Марс
Автор: Екип Ruse24.bg 09:27 / 03.07.2017Коментари (0)890
©
В орбитата на Марс има останки от древна минипланета, която е неин генетичен близнак, но се е разпаднала на части преди много време. Това е най-новата хипотеза, над която работи международен екип от астрономи, съобщи пред "Труд" доц. д-р Галин Борисов, експерт по изследване на химичния състав на тела от Слънчевата система.

Ученият работи в Института по астрономия на БАН и в обсерваторията в Арма, Северна Ирландия. Той гостува в Планетариума на ВВМУ "Н. Вапцаров" в родната си Варна за Деня на астероида с интересна лекция за резултатите от последното си проучване. То е направено съвместно с още петима астрономи от Северна Ирландия, Италия и Полша върху деветте астероида в орбитата на Марс. Наричат ги троянци, защото се движат в орбита на едно и също средно разстояние от Слънцето като планетата, но на 60 градуса пред или зад нея.

Осем от марсовите троянци са зад Червената планета. "С помощта огромните телескопи на Европейската южна обсерватория в Чили в края на миналата година успяхме да определим химичния състав на два от тях. Оказа се, че той е сходен с този на Марс. Това ни наведе на теорията, че при образуването си планетата е имала конкурент. Той обаче не е успял да набере нужната маса и се е разпаднал, а части от него са формирали астероидите, които днес наблюдаваме", обясни доц. Борисов.

Двата изследвани от него обекта са от семейството на най-големия открит преди 25 г. и кръстен на Архимед астероид Eureka. Спектрографският им анализ доказал, че са негово генетично копие.

Останалите астероиди около Марс са по-малки и трудни за изследване от Земята, но екипът ще наблюдава още два, за да събере повече доказателства за теорията си. Тя влиза в разрез тезата на астрономи от САЩ, според които астероидите са отчупени от самата Червена планета при голям сблъсък.

"При този сценарий вероятността отломъци да останат в орбитата на Марс е минимална", смята доц. Борисов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: