Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
За кардиологията, космоса и мухите-винарки – нов експеримент на NASA
Автор: Екип Ruse24.bg 10:17 / 17.06.2017Коментари (0)1094
©
В съвременната кардиология непрестанно се търсят решения на различни проблеми на сърдечно-съдовата система със стандартни и нестандартни методи и изследвания. 

Как престоят в космоса влияе върху здравето на космонавтите и по-точно, какви дългосрочни ефекти оказва върху сърдечно-съдовата система на хората, изложени на ефектите на нулева гравитация и т.н.? 

Нов проект на NASA подготвя изпращането на 400 мухи винарки и 2000 яйца в Международната космическа станция. Какво общо имат мухите с кардиологията? Оказва се, че сърцето на мухата работи със скорост близка до тази на човешкото сърце. Идеята на експеримента е да изследва ефектите от живота в космоса върху функциите на сърцето - поява на аномалии, забавяне на ритъма, ускоряване и т.н. 

Въпреки че структурата на сърцето на мухите е много различна от тази на човешкото сърце, сърдечно-съдовите системи имат достатъчно сходства, за да има полза от подобен експеримент. Учените разкриват, че всъщност сърдечно-съдовата система на мухите е по-близка до човешката в сравнение с тази на мишките например.

Заедно с мухите и яйцата, учените ще изпратят и 40 лабораторни мишки за друг експеримент, насочен върху изследване на промяната на здравето на костите, в резултат от престоя в космоса. 

Ползите от космическите експерименти в съвременната кардиология

Все още медицината и в частност съвременната кардиология имат малко познания за дълготрайните ефекти върху здравето на космонавтите причинени от престоя в космоса с нулева гравитация и по-големи нива на радиация. Сред наблюдаваните изменения са: промяна на формата на сърцето, отслабване на мускула, неравномерен ритъм, атеросклероза, втвърдяване на артериите, увреждане на клапите на сърцето и други. 

В изследването на космонавтите се използва високотехнологична медицинска апаратура за установяване на най-малки изменения в здравето на пациентите. Благодарение на експериментите на NASA се откриват нови ефективни лечения за различни заболявания на сърдечно-съдовата система. Правят се прогнози за развитието на здравето на човек в космоса и се търсят нови решения за превенция на заболявания при космонавтите. 

Кога се очаква да започне експериментът? NASA е в готовност да изпрати лабораторните животни и насекоми този месец с ракетата SpaceX Falcon 9 в Dragon капсулата. Мухите и яйцата ще прекарат около месец в капсулата прикачена към Международната космическа станция. След края на експеримента в космоса, капсулата ще се върне на Земята, където учените ще изследват излюпените мухи и възрастните насекоми. 

Очаква се изследванията върху мухите винарки да се задълбочат, за да се постигнат най-обективни резултати и прогнози за здравето на космонавтите. Без съмнение, подобни експерименти ще спомогнат за осъществяване на мисии за изследване на Марс и други планети от Слънчевата система в близкото и далечно бъдеще. Резултатите от изследванията на NASA дават силен тласък на медицината със справянето с различни здравословни и подобряване на качеството на живот.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: