Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Отмениха присъдата на Анита Мейзер, връщат делото от начало
Автор: Екип Ruse24.bg 15:05 / 28.04.2017Коментари (5)1792
© Ruse24.bg
Със свое решение от 27 април тази година, състав на Варненския апелативен съд отмени 3 годишната присъда на Окръжен съд - Варна(ОС-Варна), произнесена по отношение Анита Желева(Мейзер), затова, че на 14 август миналата година по непредпазливост причинила смъртта на Николай Димов и предложила подкуп от 30 000 евро на полицай от "Криминална полиция" при ОД на МВР във Варна, за да не извърши действие по служба. 

Поради допуснати съществени процесуални нарушения наказателното дело срещу Желева се връща на първата съдебна инстанция за ново разглеждане.

Въззивната проверка не е констатирала отклонение от изискванията към прокурорския акт, с който са повдигнати обвиненията срещу подсъдимата Желева. Според съда, "обвинителният акт съдържа пълно описание на всички факти и обстоятелства по делото, които позволяват на подсъдимата да научи в какво точно се обвинява, пълноценно да подготви защитата си и ефективно да я осъществи".

Съществено процесуално нарушение обаче е допуснато в съдебната фаза на процеса и то при решаване на въпросите за даване ход на делото(по чл.271 от НПК). Майката на Николай - П.Димова е депозирала пред ОС-Варна молба по делото, в която е заявила, че желае да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец. На тази молба е поставена резолюция искането да бъде докладвано в съдебно заседание. На 22 декември миналата година, в съдебното заседание пред ОС-Варна са присъствали упълномощените от нея адвокати, които са представили саморъчна молба от Димова с искане съдебното заседание да се отложи поради желанието й за лично участие. Към него момент майката на Николай е била в здравно заведение, за което е представила документи. 

Съдебният състав на ОС-Варна обаче е преценил, че Димова не е страна по делото, има качеството на свидетел и като такава, и без нейните показания обстоятелствата по делото биха могли да се изяснят. Позовавайки се на чл.271, ал.8 от НПК, окръжният съд се е произнесъл, че няма пречки да се даде ход на делото. В същото съдебно заседание и едва след като е дал ход на делото, ОС-Варна е конституирал Димова като страна, в качеството й на граждански ищец и частен обвинител, оставил е без уважение редица възражения и искания на нейните повереници, и е пристъпил към предварително изслушване.

Според Варненския апелативен съд "Процесуалното поведение на проверявания съдебен състав е било в разрез със закона и задължителната съдебна практика. Съдът е взел решение да даде ход на делото без да е изпълнил задължението си да осигури всички страни, които участват в съдебното производство, да гарантира възможността им да упражнят в пълен обем законодателно утвърдените си права. Съдът не е бил в правото си да третира Димова като свидетел, освен ако преди това изрично не е оставил без уважение искането й да бъде конституирана като страна. 

А след като в последствие все пак се е произнесъл и е конституирал Димова като частен обвинител и граждански ищец, съдът, в нарушение на чл.271, ал.7 от НПК, не е отложил заседанието, а в нейно отсъствие е разгледал, при това приключил делото с присъда."

С действията си съдът е игнорирал основното право на Димова лично да участва в първоинстанционното съдебно производство като частен обвинител и граждански ищец, което според Варненския апелативен съд представлява "неотстранимо в тази инстанция съществено процесуално нарушение от категорията на абсолютните и обуславя необходимост от повторно разглеждане на делото в първоинстанционния съд, при съблюдаване правата на всички страни в съдебното производство". 

Решението на Варненския апелативен съд, с което поради допуснати съществени процесуални нарушения се отменя присъда на ОС-Варна, произнесена спрямо Анита Желева(Мейзер) е окончателно.

Още по темата: общо новини по темата: 114
08.09.2022 »
14.08.2020 »
03.01.2020 »
06.11.2019 »
26.08.2019 »
13.06.2019 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо се пените? Делото се връща на първа инстанция, защото има много процесуални нарушения. Т.е., циганката пак ще я съдят, просто този път всички вещи и зловещи лица по това дело трябва да се постарая повечко. Нормална съдебна практика бих казал..
+2
 
 
Бг съд Хахаха за разстрел са гадовете
+3
 
 
след голямо "парично Дарение "всичко си дойде на място
-1
 
 
Практиката показва прекратяване, а някога завишение дори фрапантни случаи има присъда 18месеца и бам 20календара.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: