Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Прокуратурата влезе в КЕВР
Автор: Екип Ruse24.bg 17:15 / 24.04.2017Коментари (3)674
© БГНЕС
Прокуратурата влезе в енергийния регулатор. Обект на разследване са всички настоящи членове на КЕВР, както и Ангел Семерджиев като директор на Комисията през 2011 г. Причина за разследването е сигнал, подаден в началото на годината.

Разследването трябва да установи дали членовете на независимия регулатор са изпълнявали задълженията си за контрол по отношение на изпълнението на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества и дали действително направените инвестиции от тези дружества отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР.

Това включва контрол за съответствие на действително направени инвестиции в газоразпределителните мрежи със заявените в утвърдените от КЕВР бизнес планове, което според прокуратурата има пряко отношение върху цената на газа за крайния потребител.

Предмет на разследване ще бъде и осъществено през март 2015 г. вливане на търговски дружества в "Софиягаз" (впоследствие "Овергаз мрежи") и по-точно дали действията на КЕВР в тази насока не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газа.

Относно Ангел Семерджиев разследването е свързано с подадена през 2011 г. от "Овергаз Инк" до ДКЕВР жалба срещу "Булгартрансгаз" за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ "Чирен". В задълженията на регулатора е разглеждане на жалби и произнасяне по тях в двумесечен срок.

Въпреки че КЕВР е била сезирана надлежно, в законния срок членовете й не са се произнесли по подадената жалба и не са взели каквото и да е решение. Това е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред Европейската комисия срещу БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", което към момента не е приключило.

От бездействието на длъжностни лица, които заемат отговорно служебно положение в комисията, могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се както в налагане на финансови санкции, така и в разстройване на енергийната система на държавата, подчертават от прокуратурата.

Преценява се и евентуалното извършване на длъжностни престъпления при последното определяне на цените на газа, топлоенергията и водата, довело до значителен ценови скок за крайния потребител. Предмет на разследване в тази насока е наличието на действителна обоснованост на цените от страна на крупните енергийни доставчици.

Разследването е възложено на екип от следователи от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Със съдействието на ДАНС се извършват активни действия по изземването на документи, включително и в сградата на КЕВР.

Източник: Нова тв







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво да се надяваме ще има и осъдени от енергийнаа мафия,която дои бедните хора
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: