Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Монтюпе: Нашите данни показват, че не замърсяваме въздуха в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 17:38 / 09.10.2016Коментари (5)2434
©
Месец след като производителят на алуминиеви части за автомобили "Монтюпе" беше обявен за виновник за замърсяванията в Русе, през миналата седмица от компанията представиха данни, с които опровергават заключенията на местната екоинспекция. 

От дружеството са категорични, че са взети под прицел и че не те причиняват неприятните миризми в града, където са регистрирани над 65 фабрики и източници на емисии. В средата на септември Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в града наложи максималната санкция от 500 хил. лв. на предприятието и нареди да бъдат затворени вентилационните отвори в едно от халетата, с което на практика работата в цеха спря, без да предостави резултати от замервания. 

Подобен случай имаше и преди година. От компанията предупредиха, че ако проблемът не бъде разрешен, това може да възпрепятства ключови инвестиции.

Всичко започна вечерта на 10 септември, когато по сигнали за усетени миризми инспектори на РИОСВ направиха проверки в три предприятия в Русе, от дейността на които е възможно отделянето на органични вещества. На следващия ден (неделя) от инспекцията обявиха, че причинителят е "Монтюпе", а на пресконференция в понеделник, на която присъстваше и заместник-министър на околната среда, беше съобщено, че компанията ще понесе максималната парична санкция и ще трябва да запечата вентилационните отвори на едно от халетата. Като причина за решението се посочваше забелязан "облак от сивкав дим" над завода и замервания, направени с термоанализатор на Гранична полиция.

Компанията обаче не е получила никакви конкретни данни, нито дори снимка на "облака". Оттам обясниха още, че термоанализаторът не е адекватно оборудване за измерване на емисии, тъй като той измерва температура. Нещо повече, при последвалите нощни обиколки на завода на 10 и 11 септември от екоинспекцията не са направили никакви коментари и предписания. "През последните шест месеца представители на всички институции, свързани с околната среда и безопасните условия на труд, прекараха общо 28 дни в завода, но не намериха нарушения. През юни имаше годишен одит от РИОСВ и заключението е, че няма несъответствия", каза президентът на френската група Montupet Силван Готие.

От компанията представиха и резултати от замервания в близкия до тях район "Възраждане", получени от Изпълнителната агенция по околната среда по Закона за достъп до обществена информация, които показват, че в дните, когато се твърди, че е имало замърсяване, всички емисии са в пъти под допустимата норма.

Източник: в.Капитал






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не само тази фирма може да замърсява въздуха, да вземат да се разтърсят по- добре!
0
 
 
ИСКАМ ДА ЗНАМ, КАК ТОЧНО Е ДОКАЗАНО, ЧЕ МОНТЮПЕ ЗАМЪРСЯВА ВЪЗДУХА, АМИ АКО НЯКОЯ ФИРМА ПРИБЛИЖЕНА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ЗАТВОРИТЕ ЗАВОДА ЩЕ ОСТАНАТ ХИЛЯДА ЧОВЕКА БЕЗ РАБОТА И ПРЕПИТАНИЕ?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: