Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Плевнелиев: Чувам какво иска народът
Автор: Екип Ruse24.bg 12:51 / 25.01.2016Коментари (10)2183
©
"Има много смислена и неотложна работа за вършене в държавата. 2016 г. е решителна за важни реформи. Вярвам, че 2016-а не бива да е годината, през която да се занимаваме само с президентските избори. Затова казвам ясно - до лятото на 2016 г. няма да чуете от мен дали ще се кандидатирам за втори мандат. И това е не защото нямам ясна позиция, а защото не искам да се измести големият дебат в обществото днес. А той не е за президентските кандидатури. Той е за справедливостта". Това казва държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за "24 часа".

"Чувам какво иска народът", заявява още президентът.

"94% от българските граждани казват, че тази система не гарантира справедливост към момента. Повече от ясно е, че днес всички политици - включително и правителството, и Народното събрание, са опрени до стената по голямата тема за справедливостта. Обществото казва, че няма справедливост и по тази тема трябва да се работи с приоритет преди всички останали. Необходима е съдебна реформа, необходимо е да се върне доверието на гражданите в институциите. Това означава всички заедно - НС, правителството, магистратите, в честен и принципен дебат да стигнем до най-добрите решения", смята Плевнелиев.

Според него съдебната реформа не може да бъде отлагана повече. Президентът е категоричен, че времето на политическите декларации отдавна е отминало. Времето на чуденето трябва да приключи.

"Ясно е къде са проблемите в съдебната власт, трябва да се действа. Апелирам за честен и принципен дебат във ВСС, за да няма изненадващи и необясними действия", посочва държавният глава.

Запитан как оценява предните години от мандата си, Плевнелиев казва: "Безспорно труден мандат във време на извънредна нестабилност. Успях да държа здраво посоката на европейската интеграция на България и смятам, че това е едно достойно действие. Въпреки кризите и мигрантската вълна ние успяхме да опазим границата на България и на Европейския съюз и да се отнесем достойно към нашата мисия - от една страна, да спазваме човешките права, от друга гледна точка, да пазим ефективно границите си и сигурността на нацията".

Според Плевнелиев модернизацията на страната и на базисната инфраструктура няма алтернатива.

Президентът е категоричен, че води балансирана и принципна външна политика: "България получи много сериозно признание за това и днес е част от решението, а не от проблемите. Както на Балканите, така и в Европа, и на световната сцена. България е уважавана заради своята балансирана и отговорна позиция. Като държавен глава не мълчах, защото вярвам, че демократите не бива да бъдат демократи само по принцип и само на думи. Когато си демократ и когато виждаш, че демокрацията е под угроза, когато виждаш, че националният интерес е застрашен - говориш. Тук, разбира се, оставям на отговорните медии сами да преценят, но много често имаше ситуации в моя мандат, в които аз бях от малкото, които говорят и имат позиция. Вижте украинската криза, която е символ на разрушаването на правилата на международния правов ред. Поставям най-елементарния въпрос. Днес ще чуете от много политици, че са за защита на националния интерес. Нима най-висшият национален интерес не е да има мир? За да има мир, трябва да има правила и те да се спазват от всички. И тогава, когато една глобална сила нарушава правилата на международния правов ред и когато окупира нечия чужда територия, защо мълчите? Нима не съзнавате, че националният интерес изисква опазването на суверенитета и териториалната цялост на всяка държава, включително и България?"

По думите му България трябва да си отвори очите за рисковете през ХХI век и да пази националния интерес.

"Трябва да изградим способности за защита от кибератаки чрез ефективна интеграция с партньорите ни, защото независимо дали става дума за терористична атака, или миграционната криза, дали става въпрос за противопоставянето по оста велики сили - регионални сили, става въпрос за очевидната за всички нас дестабилизация, която тече в Европа. Ако искаме да защитим националния интерес, трябва да имаме способности и ясна позиция", заявява Росен Плевнелиев.

Държавният глава казва още, че националният интерес на България изисква да бъдем активни в НАТО и ЕС, защото това са съюзи за отбрана и мир, за човешки права и свободи. Ако се държим така, риск няма. Но когато се допуска политически партии в България да обслужват чужди интереси, да размахват много често чужди знамена на собствените си партийни митинги, да, това е криворазбрана политика, която повишава рисковете в държавата.

"Виждам напрежението в политическите партии, виждам ситуацията, в която се намира Народното събрание, и чувам народа си. Ще го кажа много ясно. Не вярвам, че българският народ иска избори днес и на всяка цена. Народът очаква от нас работа и резултати, реформи, подобряване на живота, а не отново политически сблъсъци, много често безсмислени", смята президентът.

Според Плевнелиев социално отговорната икономика не може да бъде изградена при олигархична държава.

"Прозрачността се изплаща. Докато бях министър, направих прозрачен търг и спестих 1 млрд. евро на българските данъкоплатци", казва още Плевнелиев през изданието.


Още по темата: общо новини по темата: 181
29.07.2017 »
18.02.2017 »
25.01.2017 »
23.01.2017 »
19.01.2017 »
19.01.2017 »
предишна страница [ 1/31 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ти ако чуваше какво иска народът, да си се хвърлил от 15 етаж до сега!
+1
 
 
Добре, че сам си вярва на приказките. Защото действителността е друга. Като президент освен да "краси" президентството друго не свърши.Интересно, че този път не отвори листчето да чете. Две думи да не можеш да кажеш на кръст, без да четеш. Голям политик!
+1
 
 
Надяваме се да ЧУЕШ,ЧЕ ХОРАТА,НОРМАЛНИТЕ,НЕ ТЕ ИСКАТ ВЕЧЕ,ПОДАЙ СИ ОСТАВКАТА И СВЪРШИ НЕЩО СМИСЛЕНО В МАНДАТА СИ ПО ТОЗИ НАЧИН.Ааа,и си изпий хапчетата.
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 25.01.2016 г.
+3
 
 
Ако слушаше какво ти казва народа, щеше да избягаш с 1000 км/час към Германията и хич да не се връщаш тук. Не ставаш за президент, Плевньо!
+3
 
 
С всичко съм съгласен, само не с въпроса за изборите. Колкото повече избори, толкова по-добре за една демокрация. Нищо не плаши кукловодите и олигархическите им метреси освен избори и бунтове.
Aнонимен
на 25.01.2016 г.
Aнонимен
на 25.01.2016 г.
+6
 
 
Нищо не разбираш, нито чуваш Плевню.Ще почнеш да разбираш и да чуваш, когато живиеш под наем с 500 лева заплата.Затова сега мълчи и не се обаждай.
+3
 
 
Чувал бил ;) Точно под тази статия е : "Ром без книжка е шофирал пежото, в което загинаха двама! Полицията не казва за алкохол!" Това не е чуване г-н Президент, това е порнография!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: