Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Работодателите в Русе планират наемането на най-много нови служители
Автор: Екип Ruse24.bg 12:18 / 08.12.2015Коментари (1)1396
©
Работодателите в България не очакват големи промени в темпото на наемане на служители през първото тримесечие на 2016. Прогнозата е за повишение с около 10 на сто. 

Това показва обзорно изследване на Manpower за заетостта, проведено под формата на интервюта сред представителна извадка от 620 работодатели в България.

"По подобие на четвъртото тримесечие на 2015 г., плановете за наемане остават позитивни, но чуждестранните инвестиции намаляват," каза Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия. 

"Според бизнес проучване, касаещо инвестициите, разпространено от Националния статистически институт, проведено сред индустриални предприемачи през октомври 2015 г., предприемачите очакват инвестициите тази година да намалеят с 32,6% спрямо 2014 г.", допълва тя.

Работодателите във всички пет региона имат намерения да наемат

През следващото тримесечие се прогнозира нарастване в числеността на персонала във всички пет изследвани региона. Най-високи намерения за наемане има в Русе, където работодателите отчитат нетна прогноза за заетостта от +16%. 

Стабилен ръст в броя заети лица очакват и работодателите в Пловдив, където прогнозата е за +15%; стойността й за Варна пък е +13%. Софийските работодатели отчитат предпазлив оптимизъм, с прогноза за +9%, а скромни прогнози имат работодателите в Бургас: +5%.

В сравнение с предходното тримесечие, работодателите във Варна отчитат подобрение с 2 процентни пункта. В Бургас, Русе и София прогнозите остават относително стабилни. Работодателите в Пловдив не отчитат промяна спрямо отминаващото тримесечие. На годишна база прогнозите за наемане се засилват в три от петте региона.

"Има известни инвестиции насочени към Русе. Една от тях е от компанията "Керос България", която произвежда плочки. Компанията планира да удвои производството във фабриката си в Русе. Планираните инвестиции са на стойност 9 милиона лева. През 2009 г. компанията е имала 100 служители, в момента те са 170," добави Надя Василева.

Работодатели от всички десет сектора планират да наемат през първото тримесечие на 2016 г.

През периода януари-март се очаква увеличение в числеността на работната сила във всички 10 изследвани стопански отрасли. Най-големи очаквания има в производствения бранш и в хотелиерството и ресторантьорството, където нетните прогнози за заетостта са +18%. 

Стабилен ръст в числеността на персонала, а именно +14%, се очаква в още три бранша: строителство; финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги; транспорт, складове и комуникации. Най-слаби прогнози от +3% се отчитат както в сектора електричество/газ/вода, така и в публичния и социален сектор.

Спрямо предходното тримесечие изгледите за назначения на служители се подобряват в 7 от 10-те икономически отрасъла. Най-забележително повишение с 9 процентни пункта се отчита в сектора транспорт, складове и комуникации.

Работодателите от бранша електричество/газ/вода отчитат подобрение с 5 процентни пункта, а прогнозата за хотелиерството и ресторантьорството е с 4 процентни пункта по-силна.

В сравнение със същия период на миналата година, прогнозите са по-слаби в 5 от изследваните 10 бранша. Най-забележим спад от 12 процентни пункта бележи публичният и социален сектор, а работодателите в търговията на едро и дребно отчитат понижение с 5 процентни пункта.

Работодателите от сектора на Производството отчитат очаквания за най-силни темпове на наемане от второто тримесечие на 2011 г. насам, отчитайки нетна прогноза за заетостта за следващото тримесечие от +18%. 

Прогнозата остава относително стабилна в сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 г. и се подобрява с 5 процентни пункта спрямо същия период на миналата година.

Работодателите в сектора на Хотелиерство и ресторантьорство споделят своите най-силни прогнози от началото на проучването през първото тримесечие на 2011 г. насам, като работодателите отчитат оптимистична нетна прогноза за заетостта от +18%. В строителния сектор също очакват стабилни темпове за наемане през първите три месеца на следващата година.

В Публичен и социален сектор търсещите работа могат да очакват скромни темпове на наемане през периода януари-март, според работодателите, които съобщават за нетна прогноза за заетостта от +3%. Тази прогноза се равнява на най-слабата, отчетена от началото на проучването през първото тримесечие на 2011 г. насам, а именно тази от четвъртото тримесечие на 2014 г.

В сектора на Земеделие, горско стопанство, лов и риболов се очаква да продължи скромният ръст в числеността на работната сила, като работодателите отчитат нетна прогноза за заетостта от +4%.

Намеренията за наемане остават относително стабилни както в сравнение с предходното тримесечие, така и спрямо същия период на миналата година.

Най-много нови назначения прогнозират работодателите от големите и малките предприятия, които отчитат нетни прогнози за заетостта от съответно +15% и +13%. 

При средните предприятия прогнозата е за +12%, а при микропредприятията работодателите очакват +3%.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
хехехехехехехеххеххеехеххеееее голям смех
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: