Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерт: Запасите в газохранилището в Чирен ще ни стигнат за 100 дни
Автор: Екип Ruse24.bg 15:18 / 25.11.2015Коментари (2)481
© 24 часа
Атанас Тасев
Резервът на газ в "Чирен" е пълен и имаме около 350 млн. куб. м газ. Това съобщи енергийният експерт проф. Атанас Тасев за "Фокус" във връзка със спирането на газовите доставки от Русия към Украйна и предупреждението от председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, че това ще застраши зимните доставки на газ за Европа.

"Първоначално може да се добиват 4 млн. куб. м на дневна база, но със спадането на налягането производителността спада. Ако приемем, че средно извличаме 3,5 млн. куб. м, това ще стигне за 100 дни", заяви Тасев и посочи, че нашето потребление през зимата е между 8 и 10 млн. куб. м.

По думите му България може да получава около 2-2,5 млн. куб. м газ от Гърция, но без да е ясно на каква цена.

"Тепърва трябва да се договаря с регазификационния терминал "Ревитуса", защото Гърция също консумира, колкото Българи. Спира обаче и транзитът към Гърция и самата тя ще има нужда от газ", каза още Тасев. Той поясни, че в "Ревитуса" запасите на съседната ни държава са за около 20 дни.

"Ще настане такъв невероятен хаос и може би цената на газа от Гърция ще стигне и до 1000 долара за 1000 куб. м. Тогава ще спрем да говорим колко скъп газ получаваме от Русия", отбеляза енергийният експерт.

Според него, ако доставките на газ спрат и резервите свършат, това означава, че ще започнат да страдат топлофикационните компании, индустриалните предприятия и детските градини.

"Убеден съм, че кранчето на руския газ ще спре и тогава България ще е единствената потърпевша страна. Ситуацията е много тревожна. Когато се случи газовата криза през 2009 г., бях главен експерт на комисията по енергетика и бях свидетел на всичко. Разликата сега е, че тогава Европейската комисия се намеси, беше арбитър в този спор и той беше решен", припомни Тасев.

Той коментира, че проблемът възниква от това, че украинската газотранспортна система е интегрирана с транзитната система. "За да има непрекъсваеми доставки на газ за Европа, е необходимо годишно да се акумулират около 25 млрд. куб. м газ, което става на територията на Украйна. За да може да функционира мрежата за вътрешно снабдяване, тя е с много байпаси, кръстосани връзки, което реално създава мрежа, с която се увеличава сигурността. Тоест, винаги при възникване на проблем може да се направи нов маршрут. Проблемът е, че тези връзки свързват транзитната с вътрешната система и в момента, в който се откажат доставките на газ директно за Украйна, тогава започва отклоняване на газ за самата Украйна", посочи енергийният експерт.

Той припомни, че това се случило и през 2009 г. и руснаците са прекратили тотално доставките за Европа. "Сега Украйна е в състояние на война, както и на дефолт. Страната отказа да върне 3 млрд. дълг на Русия. В момента двете държави са изправени в много остра позиция едни спрямо други. Повече от убеден съм, че Русия ще спре кранчето, дори и ЕК да се намеси. Тогава ние от всички държави, които получават руски газ, ще сме единствената потърпевша страна", коментира Тасев. Той уточни, че през нас спира транзитът, който е около 18 млрд. куб. м. "Напълно е възможно с оглед на острите отношения между Турция и Русия заради сваления самолет и след като гръмна газопроводът Баку - Тбилиси - Ерзурум, Русия да използва ситуацията и да прекрати газовите доставки. В момента през нашата страна компресорите работят на 110 %, за да доставят газ в Истанбул. Турция ще бъде лишена от 14 млрд. куб. м газ на годишна база точно в преддверието на зимата. От "Ерзурум" също се получават около 5-6 млрд. куб. м. Ако Русия премине и към вариант да спре доставките към "Син поток", Турция ще бъде изправена пред енергийна криза", заяви проф. Атанас Тасев.

Енергийният експерт определи тази мярка като напълно възможна. "Това означава, че както транзитът, така и газовите доставки през България ще бъдат спрени. Тогава едната възможност за България е "Чирен", каза още Атанас Тасев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Днес Русия обяви, че спира газоподаването към Украйна.
+2
 
 
А тая червена маймуна не е ли разбрала,че като спрат неговите Руснаци и приходите им от газ СПИРАТ. Или не е разбрал,че когато имаш монопол на доставки на газ...могат да те бъзикат...като имаш избор ,няма да има кой да те бъзика защото имаш алтернатива. Такива червени боклуци с гъз подаден към Русия да се замислят кого плашат.Ние колая все ще му намерим...Неговите Московски умници ,като спрат газа към Турция си спират и една част за хазната...понеже са много богати и икономиката им е цъфтяща!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: