Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Синдикат иска уволнението на шефовете на БДЖ
Автор: Екип Ruse24.bg 16:45 / 17.08.2015Коментари (0)2601
© Ruse24.bg
Заради задълбочаващата си финансова криза в БДЖ, пропуснати ползи и злоупотреби да бъдат уволнени шефовете на "Българските държавни железници", настояват в писмо до транспортния министър от Първи частен синдикат, предаде mediapool.bg.

Профсъюзът иска да бъдат отстранени председателят на съвета на директорите на БДЖ Велик Занчев, изпълнителният директор на холдинга Владимир Владимиров и директорът на дъщерната компания БДЖ "Пътнически превози" Димитър Костадинов.

Организацията посочва, че преди да изпрати писмото до министър Ивайло Московски е имала редица срещи с Костадинов и неведнъж са изпращали сигнали по посочените проблеми, последният от които е до главния прокурор и месец по-късно все още няма отговор от страна на Сотир Цацаров.

Мотивите за поисканото уволнение са направени на база на анализ за финансовото състояние на дружеството в периода 2009 г. - 2014 г., в който Занчев, Владимиров и Костадинов също бяха начело на железниците, преди отстраняването им в началото на 2013 г. след оставката на тогавашното правителство на ГЕРБ.

Според синдиката тримата имат вина за това, че не са използвали наличен ресурс от 26 млн. евро за погасяване навреме на част от задълженията на БДЖ, заради което борчът нараснал с 2.1 млн. евро.

Профсъюзът твърди за извършени нарушения при невъзлагането на обществени поръчки по застраховането на локомотиви и вагони, а директно сключване на договори със ЗПАД "Алианц България", както и за умишлено непосочване на никакви други критерии освен "най-ниска цена" при обявяването на обществена поръчка за покупка на новите спални вагони от "Булстрад Виена Иншурънс Груп".

Нарушен е договорът за застраховка на подвижен състав като за периода 2009 - 2014г. БДЖ са внесли застрахователни вноски на обща стойност 25 млн. лв., а са били признати едва 3.2 млн. лв. По друг застрахователен договор съотношението е - внесени 20 млн. лв., получени 2,9 млн. лв., посочват от синдиката.

Според него шефовете на БДЖ са нарушили Кодекса на труда като не са обявили навреме предложените структурни промени в дружеството. Забраната шафнерите в спалните и кушет вагони да продават на място билети пък довела до пропуснати ползи, тъй като много от пътниците имат навика да купуват билет за спално място директно от влака, а не предварително. "Това решение е продължение на тенденцията за умишлено отблъскване на пътниците, желаещи да ползват услугите на националния превозвач", посочват от Първия частен синдикат.

Те обвиняват още ръководството на държавните железници, че не спазват схемата за планово-предупредителен ремонт, което води до аварийни ситуации и оскъпява поддръжката на локомотивния парк. Безопасността на пътниците и товарите пък била застрашена от това, че не се спазват междуремонтните пробези на локомотивит.

В писмото се посочва още, че сключения колективен трудов договор ощетява експлоатационния персонал на БДЖ като продължава да увеличава пропастта между заплатите на обикновените служители и ръководството.


Още по темата: общо новини по темата: 213
18.04.2024 »
17.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
15.04.2024 »
15.04.2024 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: