Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Забраняват стикерите върху храните
Автор: Екип Ruse24.bg 11:31 / 27.05.2015Коментари (10)537
©
Стикерите, които търговците лепят върху вносните храни вместо етикети, ще бъдат забранени в новия Закон за храните. В момента дистрибуторите слагат върху опаковките ситно изписани етикетчета, които не носят цялата необходима информация за продуктите, като целта им е да се изпълни макар и формално изискването на потребителя да се предлага информация на български език.

Да паднат различните техники за облепяне на храните със стикери, настояват от браншовите организации в хранителната индустрия.

"Ние уважаваме българския потребител и смятаме, че етикетите трябва да носят оригинално всички надписи на български език", каза вчера Жана Величкова, председател на управителния съвет на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България по време на национална кръгла маса, посветена на качеството на храните.

Освен че от миниатюрните стикери не се получава необходимата информация, често търговци ходят до други пазари в общността, купуват стоки с изтичащ срок на годност и им лепят новите надписи като променят и трайността на храните, каза още експертът.

От 15 май със заповед на земеделския министър е сформирана работна група, която да предложи съвършено нов закон за храните, пише "Монитор". В нея влизат не само представители на аграрното ведомство, но и на Министерството на здравеопазването, както и на финансовото министерство. Сега действащият е писан през 1999 г., далеч преди влизането ни в ЕС, и отдавна не отговаря на съвременните изисквания в тази област. Досега 33 пъти е ремонтиран, като основните поправки са правени преди приемането ни в общността. В момента над 80 на сто от текстовете в закона са идентични с приложимото европейско законодателство, които по принцип са задължителни за прилагане в страните членки. Всички текстове от европейското право трябва да излязат от закона, а на тяхно място да влязат националните аспекти, които са скрити сега в подзаконови актове и лесно се променят под натиска на едно или друго лоби, категорични са от хранителния бранш.

От Съюза по хранителна индустрия, който участва в работната група за новия закон, очакват да се регулират отношенията между бизнес и контролни органи, когато има проверка по сигнал. В закона трябва да се регламентира търговията от разстояние, която се разрасна в последните години. "Често в Агенцията по храните постъпват оплаквания за лоши хранителни продукти, купени през интернет, но се оказва, че сайтовете са затворени и няма следа от нелоялните търговци, потвърди д-р Любомир Кулински от БАБХ.

От хранителния бранш предлагат също така в новия закон да бъде заложена наказателна отговорност за кметовете и местната администрация, в случай че на тяхна територия има работещи незаконни предприятия, а те си мълчат и не сигнализират за проблема. Очакваме Министерството на финансите да премахне абсурдния ДДС за дарени храни, което ще доведе до развитие на хранителното банкиране и намаляване на разхищението при храните, напомниха отново от бранша.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Цялата работа е да се спре паралелния внос !Опаковка напечатана в друга страна с добавен Български език е по скъпа от такава която която производителя вече ползва Колкото повече бройки се произвеждат от едно и също нещо толкова по ниска цена има то !В крайна сметка с тоя закон или ще изчезнат някои неща от пазара или ще останат но със завишена стойност
0
 
 
Тия сигурно са полудели. Има производители, които никога няма да променят опаковката, само заради един търговец, който внася някакво минимално за производителя количество, като по този начин на производителя няма да му е изгодно да прави етикети само за него. От тук виждам две последици. Едната е поскъпване на продукта, което ще е в ущърб на крайния клиенти или другата - да се спре от вноса на даден продукт в следствие на първото или нежелание от страна на производителя да направи етикет само за конкретния вносител. На мен много ми прилича на опит да се ограничи паралелния, в повечето пъти по-евтин внос, като по този начин е ясно, че ще бъдат облагодетелствани единствено големи търговци и ще се наложи монопол.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: