Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Борисов: Правителството ще продължи да подкрепя развитието на културата и духовността в България
Автор: Екип Ruse24.bg 15:39 / 24.05.2015Коментари (0)1960
©
Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация присъстваха на молебен в църквата "Св. Павел" в Рим, отслужен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Молебенът е по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и на него присъстваха българи от общността ни в Италия.

"Храмът, който е голяма светиня за католическата църква, ни е предоставен, за да може Българската православна църква да извършва своите ритуали. Благодаря на папа Франциск и на всички, които са помогнали това да стане", каза премиерът след службата. Той добави, че молитвите ни са да няма повече бедствия и аварии, в които да загиват хора.

Борисов посочи, че правителството ще продължи да подкрепя Светия синод и развитието на културата в България. Той припомни, че наскоро кабинетът отпусна 500 000 лева за възстановяване на архитектурни обекти в Плиска, където българите са приели християнството и са написани първите книги на кирилица. В момента се подготвя и ремонтът на патриаршеския храм "Александър Невски" в София, за който по първоначални оценки ще са необходими 20 милиона лева. Ще продължат да се отделят и допълнително средства за култура, за да се разкрива богатството на българската история и традиции. До края на месеца ще бъде открит и Националният музеен комплекс "Квадрат 500", в който ще бъдат изложени най-добрите експонати на художественото изкуство в страната ни.

"Увеличили сме в момента максимално възможно средствата за подкрепа на духовността и културата. Тази година са предвидени около 67 милиона лева. Опитваме се да помагаме и мисля, че ако с този темп се ремонтират църкви и се строят нови, много скоро няма да има какво да ремонтираме", отбеляза премиерът Борисов.

В отговор на въпрос за финансирането, което се отделя за българските училища в чужбина, министър-председателят посочи, че важен фактор за увеличаването му е да се развива икономиката и да има стабилност в държавата.

Посланикът ни в Рим Марин Райков изтъкна, че днешният ден е свят за всички българи. "Това е ден, който ни напомня, че благодарение на писмеността България е станала част от цивилизования свят, от християнския свят", добави той.

"Благодаря на премиера Борисов, че и тази година българската държава изпълни своя дълг като дойде в Рим и посетихме папата. Църквата и държавата трябва да продължават да работят заедно за благото на нашия народ, да умножаваме нашите дела и да вървим по пътеката на мира, носейки гордо имената на светите братя Кирил и Методий в сърцата си", каза митрополит Антоний. Той пожела на министър-председателя усилията му "да бъдат благословени и да не унива в делото си".

На молебена в "Св. Павел" присъства и главата на македонската православна църква архиепископ Стефан. "Според мен това е една бяла лястовица в отношенията ни с Република Македония. Ние като съседи искаме действително те да подпишат Декларацията за добросъседство и да спомагаме максимум за бързото им присъединяване към Европейския съюз", каза министър-председателят Борисов.

Попитан дали вчера във Ватикана се е видял с македонския премиер Никола Груевски, премиерът Борисов посочи: "Не, сега всяко виждане - дали с него, или със Зоран Заев, макар че с него се чух по телефона, може да се изтълкува като вмешателство, да се ползва във вътрешнополитическата им битка. Аз не искам да се замесваме в този конфликт. Надявам се македонският народ и политиците му да са мъдри, да си проведат избори така, както в България, и след това да се умирят. Казвам го в най-добрия смисъл на думата".

Министър-председателят благодари на всички парламентарно представени партии, които изпратиха свои представители за честванията в Рим.

"По този начин показваме, че действително светите празници ни обединяват", добави Борисов.


Още по темата: общо новини по темата: 79
27.05.2023 »
27.05.2023 »
27.05.2023 »
25.05.2023 »
24.05.2023 »
24.05.2023 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: