Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Дебат: Да се отмени ли съботното отработване заради слети почивни дни?
Автор: Екип Ruse24.bg 17:09 / 25.03.2015Коментари (11)496
©
Държавата да не посочва съботно отработване заради сливания на почивни дни около празници. Такава идея предложи за обсъждане преди ден шефът на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, пише "24 часа".

"Излезте в събота следобед на околовръстното шосе и ще видите, че то вече е задръстено. В същото време хората, които стоят по работните места в събота, чакат някой да им звънне и да свършат някаква работа. В държавни учреждения обикновено оставят дежурни, които да пазят територията. Полза няма и това е ясно на всички", обясни идеята си Кънев.

Депутатът има и други аргументи

Отработване в събота заради сливания на празнични дни реално има само в четири европейски държави - Унгария, Латвия, Румъния и България. С тази разлика, че в нито една от тях, извън България, правителството не се занимава със сливанията. Това си е работа на съответния работодател - дали това е корпоративна структура, или е държавата в лицето на съответния премиер или канцлер.

Работникът има право да откаже на работодателя, ако той е преценил да се работи, или не. Ако работникът прецени, че иска да почива между празниците, той просто си пуска ден или два отпуск, а работодателят няма право да му откаже.

Категорично зад идеята се обяви вчера пред "24 часа" бившият вицепремиер и министър на икономиката Лидия Шулева.

"Аз съм против държавата да решава кои празници и как да се слеят, а след това да се отработват в събота", заяви Шулева. 

Тя прогнозира, че ще има съпротива срещу такава мярка, тъй като тя също е опитала да промени режима.

"Успях да направя първата стъпка - правителството да обявява кои празнични дни се сливат и кога се отработват в началото на всяка година, а не месец по месец, за да могат и бизнесът, и хората да си планират работата и почивките", каза бившият министър. Шулева е категорична, че отработването не е ефективно, особено днес, когато всички български институции и много компании комуникират с партньори от други държави, които в събота почиват.

Междинни почивки заради сливания на празници нарушават следващия пълноценен уикенд, който от два дни, става един, смята Шулева. Тя каза още, че отпадането на задължителния график за отпуските, които трябва да прави всяка фирма, е предварително условие, за да се реши и проблемът с отработванията.

Данните от специален анализ, с който "24 часа" се запозна, показват, че практиката на отработването в ЕС почти липсва. В повечето европейски държави, когато се почива в дни между официални празници "паузата" се приспада от годишния отпуск на хората.

Държавата не се намесва да дава почивни дни, за да слее официални празници с уикенди.

Това зависи от съответния работодател - ако той реши да обяви междинни дни за почивни и това да се отнася за всички служители, пак негова е преценката това да бъде за сметка на годишния платен отпуск. Най-често подобна клауза е записана в колективните трудови договори.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.03.2015 г.
0
 
 
а колко работодатели не плащат отпуски.
+1
 
 
Да, но не за сметка на отпуска. Както имаше идея да се приспадат от платения годишен отпуск.
Aнонимен
на 25.03.2015 г.
0
 
 
Тук коментиращите, като ви гледам, какво пишете, предполагам, че всички сте на заплата. Ако трябваше да се чудите обаче, как да изкарате заплатите на работниците си, тогава друго щяхте да пишете. Според мен не трябва да има сливане. Също така, не може да се излиза в отпуска, когато си поискаш, дори в закона е посочено, че предварително се правят графици с посочване на почивните дни, които даден човек ще почива. То така става абсурдно - работен ден, пък ако всички си пуснат отпуска, за да слеят дните, кой ще работи? И накрая всички искат да им се плащат заплати, ааа. Като стигнем нивото на другите държави, тогава ще щракаме с пръсти по цял ден, то тогава ще се бачка. В Китай ако си вземеш повече от половината годишен отпуск, се счита за лошото отношение към работата и в последствие не ти се подновява договора. Не са на първо място по икономическо развитие, защото почиват 1/3 от годината...
Aнонимен
на 25.03.2015 г.
+2
 
 
Да се премеахне отработване в събота и сливане на дни ,които са изгодни само " бароните ".
+4
 
 
Категорично ЗА отпадането на тази екзотична приумица по две причини. Първа, в условията на пазарна икономика е добре да търсим пример сред успелите. Имам прекрасни впечатления от културата на Латвия, Унгария и Румъния, но, без да ги обиждам, не бих ги поставил сред водещите примери в икономическо отношение. Отделно, самата идея за сливане на почивни дни, като изключим основните религиозни празници, изпраща доста притеснителен сигнал, че едва ли не има някаква изгода в "празнуването". Всички знаем, че икономиката ни се движи основно около ракии и кафета, но е несериозно държавата да дава пример как семейни пътувания из хотели и спа-центрове могат да имат по-голям принос от добрата стара работа за хазната.
+4
 
 
Да,защо само в България се отработва...
+4
 
 
Да, стресиращо е и абсолютно излишно!
Aнонимен
на 25.03.2015 г.
+9
 
 
Естествено, че трябва да се премахне сливането на дните, отработването, преместването и т.н. Тази глупост само натоварва и без това нелекото ежедневие на хората. Който иска, да си пуска отпуска и да си слива дни. Дано да приемат закона и след това да приемат закон и за премахване на смяната на времето и да си останем с едно "нормално" време през цялата година!
+8
 
 
И като откаже работника и си пусне отпуска повечето работодатели ще му кажат свободен си повече да не идваш . Да не говорим и колко много хора работят на национални празници и не получават двойна надница за този ден а си е съвсем нормален работен ден
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Крал Чарлз е болен от рак
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: