Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Синдикати ще поискат от ДКЕВР да отнеме лиценза на Енерго-Про
Автор: Екип Ruse24.bg 16:20 / 21.11.2014Коментари (4)371
©
В следващите месеци има опасност Североизточна България да остане без ток и да има чести сривове в електроснабдяването. Причината е, че дружеството, което отговаря за региона - Енерго-Про, повече от 2 години не е направило инвестиции за ремонт и подмяна на наличната мрежа. Това заяви на пресконференция във Варна председателят на Независимата синдикална федерация на енергетиците инж. Божидар Митев.

Синдикатите ще поискат от ДКЕВР да отнеме лиценза на Енерго-Про заради редица нарушения в трудовото законодателство и неспазването на поетите ангажименти в лицензионния договор, предаде Дарик. Според тях поведението на ръководните органи в компанията е мутренско и рекетьорско.

"Вчера проведохме среща с новия енергиен министър Теменужка Петкова. Споделихме, че според нас има достатъчно основание институциите в България да стартират процедура по отнемането на лиценза за Енерго-Про. В лиценза има императивни изисквания за спазването на българското законодателство, а ние сме свидетели как то системно се нарушава. Служители се уволняват неправомерно, синдикални лидери се заплашват, а инвестициите за 2 години са нулеви. Ако това продължава и държавата не се намеси, съществува реална опасност в Североизточна България да има срив в електроснабдяването. При първия сняг точно този район на страната имаше най-големи проблеми. За целия регион аварийни екипи има само във Варна. Няма го и задължителния държавен резерв за определени екстремни ситуации. Търпимост спрямо Енерго-Про е недопустима. Няма друга компания в енергетиката с подобен тип поведение", обясни Митев.

Синдикатите алармират, че ръководните органи в енергоразпределителното дружество системно нарушават основни трудови права. След нощни смени на сутринта работниците отново са на работа, без да са минали задължителните по закон 12 часа. Не им се заплаща и извънреден труд.

"Колегите споделиха, че сега им раздават летните дрехи. Нито имат инструменти, нито облекло. Няма готовност на екипите да реагират при аварийна ситуация, защото не разполагат с нужния ресурс. Техниката е амортизирана и остаряла, нуждае се от смяна. Служителите нямат мотивация, защото не знаят дали няма да бъдат уволнени", допълни председателят на НСФЕБ.

От синдикалната федерация очакват до края на годината броят на уволнените служители в Енерго-Про да достигне 250 души от общо 2450. "Това са повече от 10%. Голяма част от тях са квалифицирани кадри и се гонят заради ясната им позиция и несъгласие със случващото се в компанията. Има и наши лидери по места, които са уволнени заради синдикалната си дейност".

На пресконференцията присъстваше и представител на служителите в Енерго-Про Росица Пенчева. Тя потвърди казаното от синдикалния лидер и обясни, че от компанията не осигуряват най-наложителни материали и пособия, както и, че не са предвидени никакви средства за инвестиция.

"Не се изрязват дърветата, които се намират в близост до електропроводите. На работниците не са осигурени дрехи според сезона, няма и резервно облекло. Кабелите по мрежата са кърпени и няма средства да се подменят", каза Пенчева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.11.2014 г.
0
 
 
Енерго про е собственост на чешки мафиоти които са назначили грузински бандити съв Варна за да плашат служителите. Знам за преследване на служители, принуда за подписване на молби за напускане и какво ли не. А инвестиции в нови КТП също не правят, питайте фирмите.
Aнонимен
на 21.11.2014 г.
0
 
 
когато няма държава!!!!
Aнонимен
на 21.11.2014 г.
Aнонимен
на 21.11.2014 г.
0
 
 
да се махат тези Енерго Про мошеници и те са като предишните
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Световна черна хроника
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: