Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Магистралите с трасета по бързата процедура
Автор: Екип Ruse24.bg 11:07 / 21.11.2014Коментари (0)586
© Ruse24.bg
Разчистването на трасета за магистрали и други обекти от национално значение чрез отчуждаване на частни имоти ще става по бърза процедура. Това решиха вчера депутатите, като приеха на първо четене поправки в Закона за държавната собственост. С тях се разрешава на изпълнителя на обекта да влезе във владение на имота още преди административният акт за отчуждаване да е влязъл в сила.

В момента стратегически проекти като магистралите "Струма" и "Марица", Северната тангента на Околовръстния път в София и други се бавят заради дълги съдебни процедури по обжалване. Приетите вчера от депутатите поправки обаче предвиждат оспорването на размера на обезщетението пред съда, получено за имота, да не спира багерите. Така изпълнителят ще може да започне работа, проектът да се реализира, а в същото време досегашните собственици да си защитават финансовия интерес пред Темида до получаването на средствата, които ги удовлетворяват.

За самото въвеждане във владение все пак ще се изисква нарочно решение на съда. Освен това се поставят изрични условия за влязъл в сила подробен устройствен план, който да включва изграждането на обекта, както и предвиденото обезщетение вече да е преведено по сметката на собственика. Последното изискване пред реализирането на бързата процедура за отчуждаване е имотът да не е единствено жилище на лицето.

Промените, с които се отпушва строителството на магистрали, бяха изготвени още от служебния кабинет, но зад тях застана и новият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Сред мотивите на вносителите, които надделяха и при дебатите в пленарната зала, бе, че става въпрос за национални обекти, чието забавяне може да доведе до огромни загуби на европейски средства.

Шефът на временната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ уточни още, че с поправките ще се пресекат възможностите за изнудване на инвеститора и държавата от страна на частното лице.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също защити поправките, като изтъкна, че с тях ще се елиминира рискът в условията на криза България да загуби много средства. Той призова колегите си в залата да загърбят партийните си пристрастия и да действат рационално "с ясно съзнание за публичния интерес, без да засягат частния". Местан уточни обаче, че преди окончателното приемане на текстовете на второ четене, ДПС ще внесе поправки, които да гарантират изричното уведомяване на собственика, че започва процедура по отчуждаване. По думите му в момента има порочна практика на "лепване на някакво съобщение", а собственикът - "чел-недочел", пропуска сроковете и загубва правата си по обжалване. Затова ще се внесат текстове, които разписват уведомяването на лицето и по настоящ адрес.

Законодателните промени вчера не бяха подкрепени само от БСП и ПФ.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: