Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стафиди с козина и риба с живак спрени за внос в ЕС
Автор: Екип Ruse24.bg 09:50 / 30.10.2014Коментари (0)255
© Burgas24.bg
Стафиди от Пакистан, които били объркани с различни чужди тела - камъни, малки пръчки, стъбла и козина, са били забранени за внос на територията на Европейския съюз. Това става ясно от анализа на данните от системата за известяване на храни и фуражи RASEF през август. Общият брой нотификации е 233, като сигналите в категория храни са най-много - 199, за фуражите има 22, а за материалите в контакт с храни - 12.

В последния летен месец на Стария континент има направени 89 нотификации за недопуснат внос, като най-много от тях се отнасят за плодове и зеленчуци. На прага на общността са били спрени и вмирисани сладки картофи от Нигерия с екскременти от гризачи и лозови листа от Турция с изключително високо ниво на мед. Заразени с афлатоксини фъстъци, орехи и лешници също са били забранени за импорт в ЕС.

Има направени 8 нотификации за опасни скариди. Любителите на морския деликатес трябва да внимават, преди да сложат на трапезата си стока от Индия и Перу. Именно от тези две държави са спрени скариди с наличие на забранената субстанция нитрофуран. Освен това стоката от Южна Америка е била с влошен температурен контрол, а от Азия - насипана в мръсни и подгизнали кашони, става ясно от анализа на Центъра за оценка на риска.

Пет сигнала за пилешко със салмонелоза от Тайван са били подадени през август. В общността не са били допуснати различни видове риба. Такъв е случаят с опит за внос на риба тон с хистамин от Панама, риба без здравен сертификат от Сенегал, както и пангасиус от Виетнам, в който е открита забранената субстанция нитрофуран. При месото има четири нотификации, три от които са за замразено агнешко месо с ешерихия коли и една за жабешки бутчета със салмонелоза от Турция. Като цяло при нотификациите за недопуснат внос се отнасят за Китай със 17 сигнала, следвана от Индия и Турция.

В рамките на 30 дни са били направени общо 63 предупредителни нотификации. Това са съобщения за сериозен риск, когато опасният продукт вече е на пазара. Такъв е бил случаят, при който е било открито стъкло в буркани с череши от Унгария. Риба меч с живак от Испания, Холандия и Виетнам, както и замразена акула от Португалия, също са били открити в общността. В пушена пъстърва от Испания, аншоа от Италия и пушени филета от камбала от Белгия пък е било установено наличието на Listeria monocytogenes. Същата бактерия е установена и в гъби, внесени от Южна Корея. Осем нотификации има за опасно месо и месни продукти.

Със салмонела е открит охладен бекон от Холандия, в чоризо от Испания и в замразен кебап от Германия. С листерия пък са били холандски замразени кюфтета и немска шунка. С ешерихия коли са били открити френско сирене, горгонзола от Италия и овкусено мляко от Германия. През август е имало в Европа хранителен взрив със съмнение, че е причинен от охладени миди от Испания, продавали са се също така живи миди от Холандия, замърсени с водорасли, продуциращи токсини.

При сладкарските изделия е бил подаден сигнал за афлатоксин В1, открит в халва от Турция.

Опасностите не са подминали и храните за домашните любимци. Salmonella Brandenburg, Salmonella Derby и Salmonella Livingstone и високи нива на Enterobacteriaceae са открити в кучешки играчки за дъвчене от Германия.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: