Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Шокиращи нередности при производството на масови храни у нас
Автор: Екип Ruse24.bg 11:00 / 30.09.2014Коментари (14)341
©
Свинска мас, растителни мазнини и вода тъпчат в маслото производителите, алармираха вчера от Асоциация "Активни потребители". Изследване на асоциацията, което е обхванало 15 от най-популярните на пазара марки, е разкрило шокиращи нередности при производството на един от най-масово използваните хранителни продукти.

В рамките на изследването продуктите бяха тествани за наличие на немлечни мазнини, съдържание на вода, мазнини и сух безмаслен остатък, а тестът е направен в две независими лаборатории, съобщават от "Активни потребители".

Три са основните нарушения, установени от асоциацията ­ най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби. Това най-често са твърди растителни масла, като палмовото масло, което от години се ползва в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.

"Според българското законодателство продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като "имитиращи", като на опаковката им се изписват видът и процентът на заместителя. Някои производители на "имитиращи продукти" не отбелязват това на етикетите, което е нарушение на регулаторните изисквания и измама на потребителите. При определени обстоятелства вложените немлечни мазнини могат да бъдат опасни за здравето на хората", коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители".

Друга лоша практика, която установи изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното. При пет от пробите беше отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от пробите то е значително. По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
....ако говорим за цени, то цените на ментето е приравнена на цената на маслото ако се прави по традициония начин. .....та : нека да се обявяват имената на продуктите ментета и нека да са си с същата цена както и оригинала и да видим кой от кои ще си копува. Заключение: фалират ментетата....
на 30.09.2014 г.
+5
 
 
В такива случаи най-болезнено за производителите -ментета е да се съобщи тяхното име. Така купувачите ще се отдръпнат от тях. А, който си купува продукти с растителни мазнини, пак ще си ги купува. Но , поне тези, които искат качествена стока, ще знаят от кой производител да купуват.
-4
 
 
За да бъде истински продуктът, цената му ще е в пъти по-висока. А тази по-висока цена прави продукта непродаваем. Който прави истински продукт, автоматично ще фалира. По-добре е да не ям това менте масло, защото никак не е ясно какви проблеми ще си навлека в здравето си.
+7
 
 
Вижте какво истинска храна в България почти няма. Колкото повече изисквания се налагат, толкова хората по претенциозни стават, а в същото време толкова по големи боклуци ядем. И от най екологичния район да е маркирана дадена храна, вероятността това да е истина е минимална. Болните хора са в по голям принос на икономиките, отколкото здравите. Факт.
Aнонимен
на 30.09.2014 г.
+2
 
 
има ги в сайта на активните потребители.
Aнонимен
на 30.09.2014 г.
+7
 
 
Публикуване на резултатите от проверките с имената на фирмите производители, както и марките на проверените артикули, трябва да влезе в закон. Да се спрат символичните глоби и измислени социалистически мерки за замазване на очите
Aнонимен
на 30.09.2014 г.
+13
 
 
Хубаво де,кажете кои са марките ,които сте изследвали да знаем какво да купуваме и какво да не купуваме! За какво са правили изследванията като не оповестяват резултатите?
Aнонимен
на 30.09.2014 г.
+8
 
 
Кога ще разберем кои са тези известни производители на масло?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Евроизбори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: