Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Дългоочакван екомузей с аквариум отвори врати в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 17:17 / 28.09.2014Коментари (0)1526
©
Дългоочакван екомузей отвори врати днес в Русе. Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, директорът на Регионалния исторически музей - Николай Ненов и Венцислав Петков - уредник в отдел "Природа". Водосвет отслужи отец Марин. Изцяло ремонтираният и оборудван екомузей по проект "Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл" е финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007 - 2013.

Общата стойност на проекта е 4 432 260,90 лева, от които 95,93% се осигуряват по ОП "Регионално развитие", а собственият принос на Община Русе възлиза на 180 393,02 лева.

Проектът обхваща дейности върху 3 инфраструктурни обекта в стария градски център на град Русе. Водеща туристическа атракция е настоящата сграда на Регионален Исторически Музей Русе (РИМ), намираща се на пл. "Батенберг", позната като "Двореца на Батенберг". Тя заедно с останалите две сгради - на Регионална библиотека "Любен Каравелов" и сградата на РИМ, предназначена за нуждите на отдел "Природа", намираща се на ул. "Етър" № 3, образуват ансамбъл от културно-исторически атракции, разположени в непосредствена близост, което дава възможност за интегрираното им развитие и обособяването на общ туристически продукт, привличащ интереса на посетителите на града.

"Днес, мечтата на поколения русенци е реалност, сбъдна се. Близо 40 години чакаме този музей. Много се радвам, че успяхме да реализираме този проект и Русе да има най-модерният екомузей в България", заяви при откриването кметът Пламен Стоилов и благодари на всички, които са помогнали този музей да го има. Русенският градоначалник допълни, че градът се развива и догодина тези 200 млн. лева, за които се говори, ще бъдат видими с приключването на знакови за Русе проекти.

Директорът на Регионалния исторически музей Николай Ненов емоционално заяви, че екомузеят вдъхновява и благодари на екипа, който почти денонощно е работил за неговото завършване.

"Доживяхме откриването", заяви от своя страна уредникът на отдел "Природа" Венцислав Петков. "Русенци и гостите на града могат да видят една богата колекция от праисторически животни, сред която и единствената запазена в света долна челюст от Mammuthus rumanus", каза още г-н Петков. Представен е и макет на космат мамут в реални размери, най-големият сладководен аквариум в България, както и диорами с различни животински видове в реална среда.

Веднага след прерязването на лентата, стотиците гости на събитието бяха поканени да влязат вътре и първи да разгледат експонатите. През следващите месеци екомузеят ще работи без почивен ден. Входът за възрастни е 4 лева, а за деца - 1 лев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: