Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
България може да загуби близо 194 млн. евро от Брюксел
Автор: Екип Ruse24.bg 13:27 / 29.08.2014Коментари (0)162
©
България може да загуби 193,7 млн. евросредства. Това съобщи вицепремиерът Илияна Цанова. Евентуалната загуба по оперативните програми е 110 млн. евро, а от селската и "Рибарство" - 83,7 млн. евро. Страната ще усвои изцяло парите по "Транспорт", "Конкурентоспособност" и "Развитие на човешките ресурси".

"Най-тежко е положението с програма "Околна среда". Заварихме необработени искания за плащания от бенефициенти по 200 проекта на обща стойност над 300 млн. лв. На практика плащания по тази програма не са извършвани повече от половин година", алармира Цанова.

По "Околна среда" освен наложените индивидуални финансови корекции по проекти може ЕК да поиска да има и плоска финансова корекция - т.е. орязване на парите с еднакъв процент за всички проекти. Този принцип вероятно ще бъде приложен и по "Регионално развитие". По тази програма служебното правителство е наследило дълг към общините и строителните фирми от 800 млн. лв. "Възстановихме плащанията по "Регионално развитие" със 188 милиона лева от бюджета. За да не се стигне до загуба на пари по програмата, е подготвен нов проект на МВР за купуване на 89 пожарни коли за 36 млн. лв.

По "Програмата за развитие на селските райони" загубата може да е от 53 до 94 млн. евро, а по "Рибарство" - 4 - 5 млн. евро", каза земеделският министър Васил Грудев.

Той допълни, че страната ни ще иска до 10 млн. лв. от ЕС за компенсиране на косвените щети, нанесени на земеделците от руското ембарго. Наредбата за изплащане на компенсациите ще бъде обнародвана във вторник в "Държавен вестник". Обезщетенията ще се изплащат от общинските земеделски служби. Според Грудев има вероятност непродадените стоки в ЕС да залеят България. Затова той предлага да се прави мониторинг на цените на пазара и при драстично поевтиняване на някои продукти заради забраната на Русия за внос от ЕС да се плаща и обезщетение за разликата в цените.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: