Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенски фирми с предложения за подобряване на бизнес климата в Общината
Автор: Екип Ruse24.bg 16:50 / 25.07.2014Коментари (0)379
©
Многобройни предложения, идеи, концепции и оживени дебати генерира кръглата маса по проблемите на бизнеса, която се проведе в зала "Европа" на Доходно здание. На събитието присъстваха над 150 представители на институции, организации, малки и средни предприятия и големи фирми, а инициатор бе Община Русе. 

Форумът имаше за цел да направи първа крачка в създаването на платформа за структурен диалог между институциите и частния сектор, която да подобри диалога и взаимодействието между бизнес и администрация и да създаде ефективен модел за активно и конструктивно сътрудничество. 

В експозето си пред присъстващите кметът на Община Русе Пламен Стоилов подчерта, че икономическото възраждане на града и създаване на благоприятна среда за развитие на бизнеса е основен приоритет в управлението на местната власт. Заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански говори за Стратегията за инвестиционен и сити маркетинг, която ще доведе до разпознаваемостта и промотирането на Русе в България и Европа. 

Ролята на бизнеса в популяризирането на града е от съществено значение, подчерта д-р Карапчански. 

"Ние като инициатори на това събитие и както структура, която се занимава с проектите за следващия програмен период, бихме желали бизнесът да бъде активната страна от планирането на дейностите, които ще се реализират в Общината в периода 2014 - 2020 г. Проектите трябва да бъдат разработени съгласно потребностите, очакванията и интересите на фирмите", допълни още заместник-кметът. 

В рамките на дискусията стана ясно, че за проблемите, които съпътстват и възпрепятстват нормалното развитие на бизнеса, е наложителна намесата на държавната администрация.

Представителите на малки и по-големи фирми - участници във форума, настояваха за пресичане на сивата икономика и за промени в Закона за обществените поръчки, които да направят местните фирми по-конкурентноспособни на свободния пазар. 

Сред основните проблеми, които бизнесът очерта, са пазарите, липсата на качествени специалисти, липсата на мотивация у хората, кандидатстващи за определена позиция, необходимостта от развиване на предприемаческия дух у младежите, както и създаване на възможност за мобилност на работната ръка.

Участниците в кръглата маса настояха за отпадане на таксите за преминаване на Дунав мост за жителите на Русе, Гюргево и Букурещ, което ще помогне за по-мащабното разгръщане на производствата и комуникация в региона. Част от хората на бизнеса подчертаха необходимостта от по-лесна и достъпна транспортна връзка между регионите Русе и Гюргево, провеждането на навременни курсове за квалификация и преквалификация на безработните в русенско, както и по-интензивно разгръщане на обучението по румънски език.

Собственикът на "ТОП МЕН" Мартин Йорданов представи пред своите колеги философията на позитивното мислене при реализацията на бизнес идеи на Елиаху М. Голдрат.

Директорът на "Бюро по труда" - Русе Баки Солак очерта тенденциите в търсенето и предлагането на трудовия пазар в Община Русе, а доц. Александър Петков и проф. Иван Евстатиев от Русенския университет говориха за актуализирането на учебните планове в съответствие с изискванията на бизнеса и проблемите при реализацията на трудовия пазар на завършващите висше образование.

Участниците в кръглата маса предложиха форуми от подобен род да станат регулярни, за да могат да решават практическите потребности на участниците, дискусиите да могат да се водят целогодишно в специално създаден форум в интернет, където да се обменят конструктивни идеи и добри практики, както и да бъдат организирани тематични срещи по сфери на дейност на фирмите. Община Русе се ангажира да продължи инициирането на подобен диалог, като второто такова събитие се очаква да се случи още през есента.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: