Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Русия и Западът се споразумяха за деескалация на напрежението в Украйна
Автор: Екип Ruse24.bg 10:05 / 18.04.2014Коментари (6)1074
© БГНЕС
На четиристранната среща за Украйна в Женева (между САЩ, ЕС, Русия и Украйна) на равнище ръководители на външнополитическите ведомства бе приет документ за деескалиране на ситуацията в страната. Това съобщиха държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров.

Лавров уточни, че одобреният документ предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна. Ще бъдат амнистирани всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

Документът съдържа призив за широк национален диалог в Украйна, който да включва всички групи от обществото и да бъде прозрачен и отговорен, подчерта руският външен министър. Той също така изразява подкрепа за мисията в бившата съветска република на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за установяване на диалог.

Русия ще подкрепя ОССЕ при изпълнението на тази задача, обеща Лавров. В същото време той призова мисията да изпълнява честно и обективно женевското изявление.

Участниците в четиристранните преговори за Украйна в Женева се договориха да продължат да се срещат в различни формати, допълни Лавров. Той отчете, че САЩ и ЕС проявяват искрен интерес към провеждането на срещи с Руската федерация за Украйна.

Москва няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна, увери Лавров. Той подчерта, че това би противоречало на коренните интереси на самата Русия. Външният министър освен това обеща, че страната му няма да увеличава числеността на въоръжените си сили в Крим.

Украинските военнослужещи са мобилизирани с незаконни заповеди да потушат проруските протести в източни региони, предупреди Лавров. Той освен това осъди като абсолютно възмутителна наложената днес забрана за влизане в Украйна на всички руски граждани от мъжки пол на възраст между 16 и 60 години.

Бъдещите решения за Украйна трябва да са приемливи за всички украинци, като включително взимат предвид "езиковите особености на различните региони в страната", призова руският външен министър. Той даде да се разбере, че в бившата съветска република несъмнено ще бъде проведена конституционна реформа.

Променянето на извънблоковия статут на Украйна ще подкопае усилията за установяване на сътрудничество и взаимодействие за уреждане на кризата, предупреди Лавров.

Ако Русия не изпълни незабавно споразумението за Украйна, постигнато днес в Женева, ще й бъдат наложени нови санкции, предупреди от своя страна Джон Кери, цитиран от световните агенции. Той подчерта, че е дал на руския си колега Сергей Лавров ясно да разбере това.

Ако бъде видян напредък в процеса на деескалация в Украйна, срещите по въпроса ще продължат, обеща Кери. Той подчерта, че днешните преговори са били само началото.

Руският външен министър е уверил, че страната му е готова да започне да изтегля своите войски, разположени по протежение на украинската граница. В замяна САЩ ще обмислят вдигане на санкциите срещу представители на руските власти, наложени в отговор на руската анексия на Крим, посочи Кери. В същото време той уточни, че и двете неща няма да се случат в най-близко бъдеще.

"Не сме изоставили Крим", подчерта Кери. В същото време той уточни, че въпросът за украинския полуостров, анексиран от Русия, не е бил обсъждан на днешната среща.

Кери отбеляза, че наблюдателската мисия на ОССЕ трябва да изиграе ключова роля в процеса на деескалация в Украйна. Той призова за разоръжаване на всички незаконни формирования в бившата съветска република.


Още по темата: общо новини по темата: 3212
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
размислих русия не е кочина :) а пълна кочина :) путкин да си взема гранитния свързочник и да си го чука в главата :)
-1
 
 
Щом щатите са гарант, очаквайте още проблеми в Украйна. Какъв е проблемът да подчинят една кочина, както някои си представят Русия? От много векове този проблем не е решен. Значи не е кочина, а нещо много сериозно. Нека поне малко да вдянат разум тъпанарите.
0
 
 
Защо имам чувството, че ще стане по-лошо...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: