Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Шок: И 16-годишните с книжка!
Автор: Екип Ruse24.bg 09:26 / 14.03.2014Коментари (22)5541
© Ruse24.bg
16-годишните да имат право да шофират в продължение на 2 г. до навършване на пълнолетие с временна книжка и с придружител. Това е едно от предложенията, които ще залегнат в изцяло новия Закон за движение по пътищата, който ще се пише от депутатите през април.

"Инициативата за написването на изцяло нов закон беше инициирана още през лятото на 2013 г. Междувременно обаче от МС внесоха поредните поправки в действащия закон, за да не изпуснем сроковете за синхронизиране на законодателството ни с европейските директиви. Ние ще ги подкрепим, защото са спешни, но паралелно с това ще пишем изцяло нови нормативни текстове", обясни депутатът от БСП и зам.-председател на парламентарната транспортна комисия Георги Свиленски. Едно от най-разумните предложения до момента било в новия закон да залегнат текстове, свързани с младите водачи. По американски пример един от тях ще дава възможност на тийнейджърите да получават книжка още на 16 г. Те обаче ще могат да управляват превозно средство само в присъствието на родител или пълнолетен приятел.

Според сега действащите правила 16-годишните могат да получат книжка само за категория М, позволяваща им да карат до 50-кубиков мотопед. "Сред широко обсъжданите предложения има и доста екзотични текстове, като този на младите шофьори например да не се позволява да се качват на магистрала", каза още Свиленски. Подобни идеи обаче едва ли щели да залегнат в новия закон, който ще замени сегашния, прекрояван над 50 пъти.

Междувременно депутатите приеха вчера на първо четене козметичните поправки в действащия закон. Според един от новите текстове собствениците ще отнесят глоби от 20 лв. до 150 лв., ако алармата на возилото им се включва без основателна причина или издава сигнали, наподобяващи тези на пътните превозни средства със специален режим на движение.

Друг текст пък цели да спре порочната практика граждани на страни от ЕС да шофират купени у нас коли с български номера. Занапред регистрацията на автомобил ще се извършва задължително преди собствеността да бъде прехвърлена на чужденеца. За нарушаване на това изискване ще се налага глоба от 300 лв.

Въвежда се и изискването до месец от придобиването на кола тя да бъде регистрирана в общината, като неспазването му ще се санкционира със 150 лв. Дори и да остават с чуждестранните си номера, купените от друга държава автомобили ще трябва да се регистрират в общината. В законопроекта е включен и нов образец за налагане на глоба с електронен фиш, с дата и точен час на извършване на нарушението, като се изписват дори секундите на издаването му.

Неясен обаче остава статутът на записите, направени с мобилни камери, фишовете от които бяха обявени от ВАС за незаконни.

Според приетите промени те вече ще могат да се използват за налагане на глоби не само за превишена скорост, а и за неправилно изпреварване, паркиране на забранено място, преминаване на червено, шофиране в лентите за градския транспорт.

Електронните фишове от камери на КАТ ще се издават в срок до три месеца след нарушението. Освен това с въвеждането на евродиректива за международен обмен на данни вече няма да отърваваме глобите при неспазване на пътните правила в друга държава на ЕС. Същото важи за чужденците, сгащени в нарушение у нас.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.03.2014 г.
0
 
 
Случи ли се това нещо, новинарските сайтове няма да има смисъл да публикуват новини за ПТП-та и избити хора по улиците от наркомани, които нямат книжки и са гепили ключа на семейната кола, защото това ще се превърне в ЕЖЕДНЕВИЕ, бъдете сигурни! Тия депутати не работят в полза на държавата и народа, те работят ПРОТИВ него и това е всеизвестно, но въпреки това ще го повторя!
-1
 
 
Че какув е проблема? Едва ли ще ша по-зле от тя на 50 с книйка. Аиде в Америка зимаме книйки (аз И моите познати сме тук преди да навуршим 16-ет години) и караме с 30-40 км/х по-бурзо от булгарските ограниченя, които за ден днешен са смешни и за това ниои не ги спазва. И говоря за шофиране според закона, не за "газарски" изпаненя . Ше ми кара трошляк 325 с 200км/х, ходи се скрии в гроба и тогава да те питам колко голям "газар" си, макар и на 30 плешив заковал стрелката на 150КГ щото няма 5 лв за нов кантар обаче кара БМВ и носи бронзов ланец дето нарича "златен" а по-оранйев от черноморски изгрев. Не са виновни тинеидйерите че подрайават на такива лиохмани. Оправете тя дето карат така пурво а тогава критикувоите тези дето още не са се качили по путищата.
+1
 
 
хахаха ще трупат глоби и като навършат 18 ще плащат наведнъж
0
 
 
и как ще носят наказателна отговорност като нямат 18год ........ тия депутати не решават проблеми а създават все повече нови
0
 
 
и на 16 и на 36 смотания си е смотан така 4е ако 6те и да им ги прика4ат с акта за раждане боли ме ...
0
 
 
Идеално и без това пътищата ни са рай на спокойствието. Дайте им книжки на хлапетата, дайте им и пари, да си купят 20 годишни БМВ 325ци, по-убаво няма на къде! А, има, да им се разреши да носят и оръжия ако може!
0
 
 
25-65 години. Това е периода през, който всеки нормален човек да има право да шофира.
+1
 
 
Абе давайте им ги направо още с акта за раждане
0
 
 
Че то в момента не е ли достатъчно интересно ?
0
 
 
Трябва,така трябва,за да имат младите повече стай,а това по патя е от акала на всички...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: