Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вече няма да ни пращат честитки с глоби от камери, поставени в патрулки
Автор: Екип Ruse24.bg 10:44 / 05.03.2014Коментари (9)2350
© Ruse24.bg
В края на януари Върховният администрaтивен съд реши, че електронните фишове за нарушения на пътя, заснети от мобилните камери на КАТ, вече няма да важат.

Така близо 130 камери, поставени в патрулки или други полицейски автомобили, вече нямат правото да ни пращат по пощата честитки с глоби.

Електронен фиш може да се издава само от стационарни камери, те са 30 в страната, обясни пред bTV Лозан Панов, съдия от ВАС.

По думите му решението на върховните магистрати за мобилните камери няма да толерира пътните хулигани, а е насочено към съвестните шофьори, чиито права се случва да бъдат нарушавани.

Занапред ако водач бъде спрян след показания на подобна мобилна камера, той ще има правото на възражение, каквото липсваше при електронните фишове, въведени през 2011 година.

Досега съществувала хипотезата - съвестни водачи да отнасят солидни глоби, защото били снимани от паркирани патрулки преди знаци за ограничение на скоростта и шофьорите нямали възможността да докажат, че непосредствено преди знака са намалили скоростта.

"Основният проблем на камерата е, че тя е позиционирана в автомобила, въпросът обаче е къде се намира сниманата кола, тоест дали е в зоната от пътя, регулирана от съответния пътен знак, или преди него", поясни Панов.

"Всъщност решението на съда казва: Трябва да има единни правила и ясни указания за гражданите в какви хипотези и при какви обстоятелства се използват мобилните камери. Това се отнася и по отношение на полицаите, които се крият в храстите. Когато няма ясни норми, стават злоупотреби", коментира съдията.

По думите му именно тези разминавания и различното тълкуване от съдилищата в страната е мотивирало министъра на правосъдието да отправи питането към ВАС.

"В някои региони административният орган посочва къде са точно знакът и автомобилът, в други камерите са под техническите параметри на автомобила. Трябва да има единни правила и указания за използването на мобилните камери", настоя той.

Лозан Панов открои и други проблеми, свързани с използването на мобилните камери, които ловели нарушители, пращали фишове, но впоследствие се оказвало, че автомобилът е фирмен или пък бил собственост на прекалено възрастен човек.

"Когато се управлява МПС на фирма от три субекта, няма как заедно да го управляват. Изискват се данни от управителя на фирмата кой е управлявал. Когато сa трима обаче, към кого ще се насочи наказателната отговорност? Има случаи, в които се оказва, че хора на 85 години управляват мощни автомобили и те понасят наказателната отговорност, но се оказва, че не те са управлявали автомобила. С това решение се опитваме практиката, която е противоречива, да се уеднакви", категоричен бе той.

Съдията уточни, че след влизането в сила на новите правила, което се очаква да стане до дни, актовете ще се издават само въз основа на стационарните, предварително позиционирани и обозначени камери.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
снимките от патрулки са НЕЗАКОНОСАОБРАЗНИ!!! всички отпадат! !
0
 
 
...на места вече монтираха стационарни камери..... за момента съм видял две1.Скутаре (на входа)2.Войводиново (караулката на околовръстното)...ако някой има данни за други да ги сподели.
+1
 
 
Аз лично имам 3 "честитки". Нямам нищо против камерите в патрулки. Нарушил съм правилата - виновен - плащам си глобите:)
0
 
 
На някой "Висок" му е запарило под опашката и това е резултата:)
0
 
 
Както всичко в България и ползването на камерите е опорочено. Ролята на камерите е основно превенцията, а не както е при нас налагането на санкция. Не е необходимо ограничено мислещите ни законодатели да откриват колелото, или топлата вода. Достатъчно е да се поразходят до съседна Гърция и да видят, че почти във всяко населено место, ситуирано на път с интензивно движение, има камери. Но хората са ги обозначили от доста голямо разстояние. Освен това са монтирали достатъчно забележими / светещи/ скоростомери показващи ти с каква скорост се движиш в момента и даващи ти възможност да реагираш, преди да влезеш в зоната на камерата. Така само хора, които не признават закона, попадат по ударите му, защото нямат и минималната възможност, да се оправдават, че не са забелязали обозначението за камера. Освен това този начин на ползване на камери красноречиво говори, че с тяхното ползване не се гонят постъпления от глоби, както е у нас, а ролята им е превенция и намаляване на ПТП.
0
 
 
И времето за изпращане на електронните фишове от стационарни камери, да се съкрати до 1месец.
Aнонимен
на 05.03.2014 г.
+7
 
 
Камери е необходимо да има,и е редно да се предупреждава,че има камера и препорьчителната скорост с достатьчно голями табели.Който прави рали на пьтя и застрашава движението на др. Участници да си понася последствията.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: