Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Тържествено откриха "Канев Център"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:06 / 10.10.2013Коментари (2)5732
"За мен откриването на "Канев Център" е една сбъдната мечта. Чувствам се изключително щастлив да знам, че поколения наред студенти ще ползват наученото в този център и университет. Нека това бъде място, където студентите се събират да учат, да споделят и творят. Нека бъде място за формиране на млади умове, които ще са наши бъдещи лидери, както и посланици на България по света.

Канев Център" е моят начин да засадя символично дърво в земята на Отечеството. Бих искал този център да напомня на всички сънародници, живеещи в чужбина, никога да не забравяме откъде сме тръгнали.

"Аз обичам България. Винаги съм бил горд българин и винаги ще бъда свързан с моята Родина. Казват, че твоят дом е там, където е сърцето ти. Моето сърце завинаги е в България."

Тези послания изпрати на към препълнената с преподаватели, студенти и гости зала на "Канев Център Русенски университет" 38-ият Почетен доктор на русенското висше училище, основен даритетел за построяването комплекса Игнат Канев.

Тържеството по откриването на "Канев Център" днес уважиха президентът Росен Плевнелиев, президент Георги Първанов, Негово Светейшество Патриархът на БПЦ и Софийски митрополит Неофит, временно управляващият Посолството на Канада в Букурещ, г-н Никола Брусо, дипломати, народни представители, областният управител Венцислав Калчев, кметът на Русе Пламен Стоилов, председятелят на Общинския съвет, засл. проф. Васил Пенчев, почетни консули, Съветът на настоятелите на Русенския университет, представители на областната и местната власти, на ададемичните, културните и бизнес средите, ръководители на медии, канадски и български гости, много граждани.

На предварителната среща с ректорското ръководство и носителите на почетните титли президентът Росен Плевнелиев и президент Георги Първанов (2002-2012) бяха удостоени от ректора, проф. д.т.н. Христо Белоев, DHC, с Почетния знак на Русенския университет.

Освен с най-високата академична титла "Doctor Honoris Causa" прочутият канадски строителен магнат и щедър благотворител бе удостоен със званието "Почетен гражданин на град Русе" и получи Знака на областния управител на Област Русе.

Неговата съпруга, г-жа Димитрина Канев, и двете му дъщери, Кристина-Мария и Анна-Мария, бяха удостоени като Почетни членове на Русенския университет.

Преди началото на тържеството г-н Канев засади "канадски клен" до сградата на "Канев Център". Така той остави до архитектурния комплекс жив символ на своята втора родина, Канада. Вълнуващия ритуал по освещаване на сградата отслужи Негово Светейшество Патриарх Неофит, който благослови семейството дарители и университета. Лентата на "Канев Център Русенски университет" прерязаха Президент Плевнелиев, г-н Канев и ректорът, проф. Христо Белоев.

В словото си на тържествената церемония по връчването на почетните титли на г-н Игнат Канев и неговото семейство ректорът проф. Христо Белоев заяви: "Ние сме изключително щастливи, че на нашата "Стена на Почетните доктори" вече блести името и на световно признатия канадски строителен предприемач и на човека, отдаден на дарителската мисия в полза на обществото, г-н Игнат Канев. Той е 38-ият почетен доктор на Русенския университет! Но г-н Игнат Канев е уникална личност не само със забележителните си постижения като бизнесмен. Неговият житейски път е изключителен. Този житейски път може да бъде поучителен и вдъхновяващ за всеки млад човек, защото показва как една човешката мечта се постига с труд, последователност, упоритост и любов към хората". 

Ректорът поздрави Почетния доктор и семейството му с думите: 

"С днешната церемония ние изразихме не само благодарността си към Вас. Ние изказахме възхищението и респекта си към достойнството и благородството в бизнеса, към най-важната мисия в човешкия живот - да създава благо в полза на общността. Личността и животът на Господин Игнат Канев са еманация на тези ценности. Дарителската дейност на Фондация"Игнат Канев" е сред най-ярките примери как тези ценности се превръщат в реални стойности."

След церемонията по удостояването семейство Канев получиха множество поздравления. В словото си Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че построяването на "Канев Център" е второто голямо дарение за висшето ни образование, 136 години след построяването на сградата на Софийския университет от Христо и Евлоги Георгиеви - забележителен пример за съпричастността на почтения бизнес към нуждите на обществото. Плевнелиев посочи също перспективата Русенският университет, като регионален академичен център по Дунавската стратегия, да осъществява връзката между бизнеса и науката. А Първанов поздрави г-н Канев като "един от строителите на Нова България и най-добрите наши дипломати по света".

Посланик Брусо спечели симпатиите на аудиторията, като поднесе част от поздравлението си към ръководството на университета и семейство Канев на български език. Той открои благотворителната мисия на г-н Канев, която го е наредила сред най-ярките личности на канадското общество. Кметът на Русе Пламен Стоилов отправи към семейство Канев желанието на всички русенци г-н Канев да бъде сред най-авторитетните посланици на Русе като като кандидат за "Европейска столица на културата".

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.10.2013 г.
0
 
 
Мистър Канев вие сте по-българин от всичките политици които са присъствали на церемонията по откриването на "Канев"-център. Защо? Защото вие давате на българите и България, докато те крадат от българите и България!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: