Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Първата копка за изграждането на три центъра от семеен тип беше направена днес в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 16:43 / 18.03.2013Коментари (0)1595
©
Първата копка за изграждането на три центъра от семеен тип беше направена днес в Русе. Те ще бъдат построени по проект на Община Русе, който се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие" и е на стойност 2 043 302,54 лв. - 100% безвъзмездна финансова помощ от ЕС.

На официалната церемония за старта на строителните работи по проект "Изграждане на три Центъра за настаняване от семеен тип на територията на гр. Русе" присъстваха зам.-кметовете на Община Русе Страхил Карапчански и Иван Григоров (ръководител на проекта), двама души с голям принос за реализирането на проекта - Пламен Нунев и Светлана Ангелова, отец Марин от Русенската Света митрополия, представители на фирмата-изпълнител и строителния надзор, както и екипа на проекта. 

"Това е един от проектите на Община Русе, с които се гордеем, тъй като е насочен към нужди на потенциално уязвими социални групи - децата със специални потребности и в неравностойно положение", каза по време на церемонията Карапчански. "Този проект дава възможност процесът на деинституционализация на територията на Община Русе да стартира убедително. Вече подготвяме ново проектно предложение, което ще надгражда този проект. 

То ще включва обучение на персонала на тези центрове и осигуряване на устойчивост на услугата и ще се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", допълни Карапчански. Той подчерта, че това е само един от редицата социални проекти на Община Русе, заложени като приоритет в Управленската програма на кметския екип.

Пламен Нунев изрази адмирации към екипа на проекта с ръководител зам.-кмета Иван Григоров и към г-жа Светлана Ангелова, благодарения на чиято подкрепа идеята е факт. Той поздрави и целия кметски екип за положените усилия за разработването и реализирането на проекта.

Отец Марин благослови стартиращото строителство. Менче с вода плисна г-н Нунев пред багера на строителя, с пожелание градежът да върви като по вода и да приключи своевременно до края на 2013 година. 

Целта на проекта "Изграждане на три Центъра за настаняване от семеен тип на територията на гр. Русе" е създаване на ефективна и достъпна социална инфраструктура, допринасяща за подобряване функционирането на нови резидентни и съпътстващи услуги. Те ще заменят институционалната грижа за деца и младежи с увреждания на възраст от 3 до 18 години. 

Специфичната цел на проекта е осигуряване на условия за социално включване и равен достъп на децата и младежите с увреждания над 3г., чрез изграждане и оборудване на три центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) на територията на град Русе. Те ще бъдат отделни обособени жилищни сгради, създаващи близка до семейната среда, с оглед на социализацията на децата и младежите и развитието на социалните им умения. Всеки от центровете за настаняване от семеен тип ще бъде с капацитет 12 места и 2 резервни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: