Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Обсъдиха мастерплана за еврорегиона Русе - Гюргево
Автор: Екип Ruse24.bg 16:24 / 09.08.2012Коментари (0)1879
©
Днес от 9:00 в хотел Космополитан кметът на Община Русе Пламен Стоилов откри публичното обсъждане на "ЕРГО МАСТЕРПЛАН" - проект "Еврорегион Русе-Гюргево оперативни решения - мастерпланинг за интегрирано управление на възможностите за развитие". Проектът за изготвянето на мастерплана е на стойност 949 944,48 евро и цели да допринесе за устойчивото развитие на трансграничния регион.

Господин Стоилов приветства присъстващите експерти и гости от България, Румъния и Австрия. Кметът изтъкна факта, че "ЕРГО МАСТЕРПЛАН" е проект без аналог в България и доказва, че въпреки трудностите пред себе си, общината е способна да демонстрира отговорност и качество на извършваните дейности пред европартньорите. Той допълни, че на проекта трябва да се гледа като на завършен продукт и крачка към бъдещото развитие на Русе и Гюргево като съвременен и динамично развиващ се регион.

Експертните представители от консорциума изпълнител на проекта - "Пан план - Ласи - Булплан" - продължиха дискусията като в самото начало направиха аналогия между Русе и Линц, който е развит по подобен начин чрез мастерплан.

Архитект Хелга Ласи представи същността на мастерплана - основна визия за региона, поставяща пътят и насоката за развитието му и извеждането му като водещ в европейски план. Целта му е сближаването на двата града и свързването им в един цял регион, което пък би допринесло за изпълнението на някои стратегически цели като увеличаване на населението и инвестициите, както и намаляване на негативното влияние на индустриалните предприятия върху околната среда. Основните предизвикателства пред проекта:

• Привличане на големи индустриални производители и намиране на подходящи места за разполагането на изискваните от проекта Мега-Сайт и Индустриални зони
• Структуриране на интегрирана система за транспорт с ефективни вътрешни и външни връзки /международен, национален, регионален, местен/
• Организиране на цялостна програма за изпълнение и обновяване на жилищни квартали, като целта е намиране на нови терени за жилищни сгради, така че населението да се приближи към реката
• Използване на зелените площи за отдих, както и за ясно разделяне на жилищните от индустриалните зони чрез тях

Председателят на консорциума - г-н Петер Шнайдер представи подробно приоритетните проекти в изброените направления. Основните от тях са привличането на немски автомобилни производители за изграждане на завод в региона, построяване на втори мост, свързващ Русе и Гюргево, създаване на бизнес инкубатор, туристически центрове, квартали с активна енергия, въвеждане на практики за управление на енергията, изграждане на високоскоростна железопътна линия, свързваща Букурещ и Истанбул, както и градска железница.

Експертите поясниха, че мастерпланът не е регламент, а визия, т.е. няма задължителен характер. При закриването на събитието заместник кметът по европейско развитие Страхил Карапчански изтъкна плюсовете на публичните обсъждания и подчерта, че именно визионерският подход е веруюто на екипът на Община Русе, защото развитието и се дължи на устойчиви визии.

Проектът ще бъден качен на сайта на "ЕРГО МАСТЕРПЛАН", а скоро ще бъде пуснато и хартиено издание на български, румънски и английски.

Следващото събитие, свързано с ЕРГО МАСТЕРПЛАН, е пресконференция, която ще се състои на 15.08.2012г. отново в хотел Космополитан.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: