Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Oбзаведoха лаборатория в Русенския университет
Автор: Екип Ruse24.bg 14:33 / 09.05.2011Коментари (1)1549
© Ruse24.bg
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Посланикът на Република Германия у нас - Н. Пр. Матиас Хьопфнер, и главният изпълнителен директор на Siemens за България инж. Боряна Манолова откриха модерна лаборатория «Индустриални контролери и коммуникации» в Русенския университет "Ангел Кънчев". Лабораторията е изцяло оборудвана с техника, дарена от Siemens, която е на стойност 50 000 лв. Събитието се състоя в рамките на проведения на 9 май "Ден на Siemens в Русенския университет". Беше открита и зала, носеща името на основателя на германската компания - изобретателя Вернер фон Сименс.

В обзаведената с най-новите системи на Siemens лаборатория ще се водят занятия на студентите от специалностите «Автоматика, информационна и управляваща техника», «Електроника», «Телекомуникационни системи», «Електротехника и електрообзавеждане». Тя ще се използва за повишаване на квалификацията на инженери от практиката, както и за изследователска дейност.

"Русенският университет и Siemens се радват на дългосрочно сътрудничество, което датира още от 1993 г. - заяви ректорът на висшето училище проф. д.т.н. Христо Белоев. - Тогава бе създаден "Център по промишлени контролери" и започна обучението по дисциплината "Промишлени контролери". Лабораторията, която откриваме днес, е продължение на това сътрудничество и ще улесни обучението на нашите студенти в областта на съвременните индустриални комуникационни средства."

"Siemens и Русенският университет имат общи интереси, насочени към развитието на едни от най-актуалните сфери на съвременния живот - електромобилите, енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Непрекъснатото повишаване на квалификацията на студентите е най-верният път за нас като компания, която не спира да търси все по-усъвършенствани решения в тези области", обяви и инж. Боряна Манолова.

Дарението за лабораторията е част от проекта Siemens Automation Cooperates with Education в рамките на европейската програма CoNeT (Co-operative Network Training). CoNeT е многостранен проект под егидата на програма Еразъм - част от европейската програма "Учене през целия живот". Целта на CoNeT е да засили сътрудничеството между висшите училища и предприятията. Програмата предвижда разработването на 7 обучителни модула и 7 мобилни лаборатории от октомври 2009 до септември 2012 година. В нея участват 11 представители на университети и компании от 7 държави и 17 асоциирани партньори, сред които Русенският университет и Siemens.

През 2008 г. Siemens доставя контролер SIMATIC S7 300 с възможности за комуникация по полева мрежа PROFIBUS DP. Той се използва при провеждане на курсовете за обучение по "Промишлени комуникации".






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: