Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
50% от завършващите гимназия са неграмотни
Автор: Екип Ruse24.bg 16:34 / 22.11.2009Коментари (14)784
© Ruse24.bg
Около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията. Това заяви управителят на интернет портала за езикова грамотност "Академика" Евелина Гечева.

Тя се позова на твърдения на преподаватели, проверяващи кандидатстудентски изпити по български и литература. В България липсва официална статистика колко от децата са неграмотни поради факта, че няма официални критерии за това. Според Гечева би могло още от началното училище да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите. Трябват по-активни действия и от страна на родителите и от страна на държавата, подчерта тя.

Трима ученици, показали добри езикови умения в състезание по правопис, бяха отличени от образователния портал "Академика БГ". Езиковата надпревара се състоя в националния пресклуб на БТА и е част от кампанията "Бъди грамотен".

Специалните награди получиха учениците, които постигнаха най-добри резултати от тест с десет въпроса, на които децата трябваше да отговорят за 20 минути. Въпросите проверяват дали шестокласниците и седмокласниците владеят правописните и пунктуационните норми, изучавани в часовете по български език. Тримата отличени ученици бяха отговорили правилно на всичките десет въпроса, пише БТА.

Деветнайсетте ученици, явили се на теста, са от Частно езиково училище "Петър Берон". Те са заявили доброволно желание да участват в състезанието, организирано от "Академика БГ".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 23.11.2009 г.
0
 
 
През живота ми съм правил една или две правописни грешки. И моите деца ще са като мен!
0
 
 
Който има пари си праща децата в частно училище!Там дават заплати на учителите и подборът е по качеството на работата !Какво виждат децата в семейството !Връщат се родителите от работа и започват да псуват богатите и политиците защото са крадливи !И те не знаят защо тези на които са се подигравали защото учат, сега са техни работодатели !
0
 
 
Защо се говори само за гимназистите? Наистина, сигурно 50% вече са малко. Разходете се из града, а и из сайтовете в мрежата, за да видите правописа на "големите" какъв е, дори на новинарите, а и субтитрите по филмите. Та вече масово се бърка пълен с непълен член, а правилото е безкрайно просто, "кой" или "кого".
егати новия облик-мн.е мрачен
на 22.11.2009 г.
0
 
 
Повече от 50% са.Малцина днес могат да се похвалят с правилен правопис и грамотност,освен това не е модерно като пишеш да използваш "ч" и "ш",а 4 и 6.Друго нещо-писането на латиница се пренася 1:1 когато се пише на кирилица,затова "ъ" не се употребява.Похвално е,че доста форуми забраниха писането на латиница и приеха във форумните си правила кирилицата да е задължителна.
0
 
 
Лошото е ,че днес децата четат все помалко книги ,с много беден разговорен речник и писане с четеорки и шестици в интернет.
+1
 
 
Не виждам смисъл да обвиняваме учителите.Просто децата мислят за конти,чалга и др. подобни,защото животът им дава безбройпримери,че не е нужно да си образован и грамотен,за да успееш в живота.Да успееш в смисъла на повсеместната чалга култура.
0
 
 
ами да си седнат на гъзовете и да се ограмотят 30 мин на ден учене са достатъчни да излизат много грамотни ама кой да виси само по кръчми и барове не че ние не го правихме ама поне малко от малко четяхме колкото да не е без хич
на 22.11.2009 г.
0
 
 
Завършват средно,излизат неграмотни, обаче учителите разбира се не са виновни! А може и наистина да не са. Комунистите избиха интелигенцията и сега висшиста и неукия са еднакво неграмотни!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: